Старт / Вијести - Универзитет / Фоча – Ускладити правце развоја Универзитета са потребама локалне заједнице

Фоча – Ускладити правце развоја Универзитета са потребама локалне заједнице

На Медицинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву одржан је други у низу састанака руководства Универзитета са представницима локалних заједница. Данашњи састанак одржан је са начелницима општина из регија Источна и Стара Херцеговина и са посланицима у НС РС и Парламентарној скупштини БиХ из тог подручја.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић изјавио је да је циљ оваквих састанака да се правци развоја Универзитета, који дјелује у десет општина, ускладе са потребама локалне заједнице, Републике Српске и Босне и Херцеговине.

„Кроз научно-истраживачки рад и трансфер знања желимо да ојачамо сарадњу са предузећима која траже нашу помоћ. Формирали смо пет истраживачких центара, који су интердисциплинарни, али су окупили критичну масу стручњака за одређене области да могу помоћи предузећима. Данас смо чули од народних посланика и да је потребна помоћ и веће учешће науке у прављењу стратегија индустријског развоја и других дјелатности у РС и БиХ и ми смо спремни да помогнемо“, рекао је Грујић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић, истакао је да је потребно да УИС уђе у локалне заједнице на начин да у локалној заједници од Универзитета сазнају које студијске програме могу да школују, а да они Универзитету сугеришу који њима програми требају.

Начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић, истакао је да је потребно више промоције Универзитета у тој општини како би се студијски програми Универзитета у Источном Сарајеву приближили средњошколцима, јер се Невесињци, у посљедње вријеме, масовно уписују на универзитете у Мостару.

На данашњем састанку је тражено је и да се не попуштају критеријуми јер је то један од гаранта да ће Универзитет опстати.

WEB редакција УИС