Сарадња УИС-а и Свјетске здравствене организације

Ректорат Универзитета у Источном Сарајеву данас је посјетио Борис Ребац, менаџер пројекта Свјетске здравствене организације (World Health Organization-WHO).

На састанку са ректором Универзитета у Источном Сарајеву Радославом Грујићем и продеканом Медицинског факултета УИС-а Мајом Рачић, Борис Ребац је договорио сарадњу и будуће кораке.

Продекан за науку и шеф катедре за примарну здравствену заштиту и јавно здравство Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Маја Рачић, изјавила је да јој је задовољство због могућности сарадње са Свјетском здравственом организацијом и да се нада да ће се кроз овај пројекат успјети покренути са мртве тачке превенција у породичној медицини.

Борис Ребац је подсјетио да је пројекат финансиран од Швајцарске агенције за развој и сарадњу и да има двије компоненте од којих се једна тиче институционалне подршке јавном здравству, а друга подршке у контроли и манаџменту незаразних болести.

“Ми смо пројекат започели крајем 2013 и и планирамо завршити прву фазу пројекта крајем 2017. године. Кардиоваскуларне болести су највећи здравствени проблем у БиХ и са те стране нам је јако важно да водимо континуирану и професионалну едукацију постојећег кадра који ради у примарној здравственој заштити односно тимова породичне медицине, доктора и медицинских сестара” изјавио је Ребац и додао да ће се тренинзи у Републици Српској обавити уз подршку Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву у Фочи и Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци.

WEB редакција УИС