Најбољи студенти сликарства путују у Милано

Студенти академија ликовних умјетности Нина Новаковић из Бањалуке, Мартин Фрљић из Широког Бријега, Соња Бјелеш из Требиња и Ајла Салкић из Сарајева освојили су студијско путовање у Милано јер су њихови ликовни радови добили најбоље оцјене.

Радови ових умјетника дио су изложбе студентских радова коју организује ЕУ инфо-центар у БиХ у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањој Луци, Академијом ликовних умјетности Универзитета у Источном Сарајеву, Академијом ликовних умјетности Универзитета у Сарајеву и Академијом ликовних умјетности из Широког Бријега.

Ови радови били су најбољи међу 48 изложених, и то по 12 из сваке од ових акедемија.

Вршилац дужности помоћника министра за културу Републике Српске Милица Котур рекла је да Министарство подржава младе умјетнике, јер умјетност сама по себи нема граница, као што ни сарадња младих умјетника не би требало да их има.

Изложби, која је данас отворена у Дјечијем позоришту Реублике Српске у Бањалуци, присуствовао је и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, који је истакао да су ово радови изузетно талентованих младих умјетника из цијеле БиХ.

“Велико је задовољство видјети да је умјетност у БиХ итекако жива, јер умјетност представља слободу изражавања”, рекао је Вигемарк новинарима.

Он је напоменуо да изложени умјетнички радови, осим оригиналног израза њихових аутора, говоре и о томе шта значи живјети данас у БиХ, те о њеној историји, традицији и будућности.

Вигемарк је изразио наду да ће студенти добитници награде искористити прилику да на Академији умјетности у Милану на прави начин представе своју земљу, искуства и перспективе, те генерално прошире своје умјетничке хоризонте.

Представник ЕУ инфо центра Алма Телибећиревић рекла је да је изложба финални производ сарадње четири академије умјетности из БиХ, која је започела у прољеће прошле године.

“Свака академије је добила тему којом су се студенти бавили кроз ликовни израз”, рекла је Телибећиревићева.

Она је прецизирала да је бањалучка ликовна академија имала тему “Воде и животна средина”, академија у Широком Бријегу тему “Дјеца и образовање”, сарајевска академија тему “Људска права”, док су се студенти требињске ликовне академије бавили културним и природним насљеђем.

Телибећиревићева је нагласила да је циљ изложбе да се укаже на умјетност као изузетно снажан медиј путем којег се могу пренијети снажне поруке.

Отварању изложбе присуствовали су министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, представници бањалучке градске управе, те декани и професори све четири ликовне академије.