Одржана свечана академија поводом Дана Универзитета у Источном Сарајеву

Свечана академија поводом Дана Универзитета и обиљежавања јубилеја – 25 година постојања Увиверзитета у Источном Сарајеву одржана је данас у амфитеатру Електротехничког факултета у Источном Сарајеву.

Свечаној академији присуствовали су предсједник Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, помоћник министра просвјете и културе Радмила Пејић, помоћник министра за науку и технологију Синиша Марчић, бројни ректори углених Универзитета из Републике Српске, БиХ, Србије, Русије и Кине.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку представницима Универзитета у којој је навео да се Универзитет у Источном Сарајеву, уводећи нове студијске програме и примјењујући савремене научне методе и праксе, у протеклих 25 година афирмисао у респектабилну високообразовану установу која ужива велики углед у земљи и региону.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић додијелио је бројне награде и признања институцијама, професорима и научним радницима који су допринијели јачању угледа Универзитета, као и најбољим студентима са 15 факултета и двије академије УИС-а.

За изузетна достигнућа и постигнуте резултате у научној, наставној и другим дјелатностима Универзитета, ректор је додијелио „Орден Универзитета“ првом ректору Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Војиславу Максимовићу.

За подршку и афирмацију угледа Универзитета и међународну промоцију рада и остварења Универзитета, признање „Амбасадор Универзитета“ додијељено је проф. др Дејану Бокоњићу, проректору за међународну сарадњу и осигурање квалитета УИС-а.

За нарочите заслуге и изузетан допринос развоју Универзитета „Повеља Универзитета“ додијељена је Народној скупштини Републике Српске, Академији наука и умјетности Републике Српске, Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Универзитету у Бањој Луци, Студентском парламенту Универзитета у Источном Сарајеву, као и проф. др Митру Новаковићу.

Уважавајући достигнућа у наставној, научној, умјетничкој, културној, спортској дјелатности Универзитета, афирмацији угледа, као и дугогодишњег успјешног рада универзитетско признање „Плакета Универзитета“ додијељено је: ректору Државног пољопривредног универзитета имена Цара Петра Великог из Вороњежа проф. др Бухтояров Николай Ивановичу, ректору Државне пољопривредне академије Перм проф. др Зубарев Юрий Николаевичу, проф. др Бранку Крсмановићу, проф. др Нову Плакаловићу, проф. др Радомиру В. Лукићу, проф. мр Огњену Бомоштару, проф. др Срђану Дамјановићу, проф. др Бранку Ђерићу, проф. др Грују Бјековићу, проф. др Драгици Лазић, проф. др Мирку Томасовићу.

„Плакета најбољем истраживачу Универзитета у академској 2016/2017. години“ додијељена је проф. др Светлани Пелемиш, док је Сузани Миладић, мастеру инжењеру саобраћаја додијељено признање „Плакета као најбољем младом истраживачу Универзитета у 2016/17. години“. Игору Ђурђићу, магистру пољопривреде додијељено је признање „Плакета као најбоњем студенту трећег циклуса студија у академској 2016/17. години“.

Бројне „Захвалнице Универзитета“ додијељене су дугогодишњим радницима Универзитета у Источном Сарајеву.

Ректор Грујић честитао је свим добитницима признања и захвалио им се што доприносе промоцији угледа Универзитета у Источном Сарајеву, истичући да је поносан на успјехе које је Универзитет остварио током протеклих 25 година свог рада.

„Досадашње генерације професора и студената Универзитета у Источном Сарајеву искористиле су своју шансу и овај Универзитет довели на мјесто средње развијених европских универзитета, односно међу водеће универзитете у региону. На садашњој и наредним генерацијама је да овакав статус, не само сачувају, већ да га побољшају“, рекао је ректор Грујић, додајући како је увјерен да ће се развој Универзитета наставити овим темпом и у наредних 25 година.

Захваливши се на признању „Повеља Универзитета“, предсједник Народне Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић је рекао да је врло важно да Српска има квалитетно образовање које овај Универзитет даје јер се само са квалитетним образовањем може бити партнер развијеном свијету.

“Универзитет у Источном Сарајеву има нашу подршку у свим сегментима, прије свега у законодавном дијелу, за шта је надлежна Народна скупштина, али и подршку Владе Републике Српске и свих институција које дају подршку развоју Универзитета”, нагласио је Чубриловић.

Добитници признања, али и угледне званице које су присуствовале свечаности Универзитета, честитали су представницима УИС-а на изузетним резултатима оствареним током 25 година постојања и рада и зажељеле да се Универзитет у Источном Сарајеву настави развијати у овом правцу.

Умјетнички дио програма уприличили су професори и студенти Музичке академије УИС-а – вишеструко награђивани хор Смјера за црквену музику и појање под руководством диригента Рада Радовића, као и Академски хор Музичке академије под руководством диригента Огњена Бомоштара. На свечаности Универзитета наступили су и реномирани пијаниста Бартоломеј Станковић, сопран Клаудија Кркотић и лауреат међународних такмичења – квинтет хармоника „Акордеус“.