Отворен међународни научно-стручни симпозијум “Infoteh-Jahorina 2017”

Шеснаести међународни научно-стручни симпозијум “Infoteh-Jahorina 2017”, чији је организатор Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву, свечано је отворен данас на Јахорини.

Симпозијум је отворила помоћник министра науке и технологије Републике Српске Биљана Војводић, која је истакла да је организовање оваквих стручних скупова веома важно, али је исто тако битно да они буду квалитетни и да дају добре научне резултате.

“Због тога је у Министарству науке и технологије извршена категоризација научних скупова у четири категорије, а `Infoteh-Jahorina` сврстан је у прву, што значи да спада у ред истакнутих међународних научних скупова”, рекла је Војводићева.

Она је указала на брзину промјена у сфери информационо-комуникационих технологија, што представља изазов јер је потребно испратити све промјене и бити конкурентан у оквиру свјетски признате науке.

Декан Електротехничког факултета УИС-а проф. др Зоран Љубоје рекао је “Infoteh-Jahorina“ један од најзначајнијих скупова ове врсте у региону, те да су рецензенти за овај скуп одобрили 149 научних радова 352 аутора из седам држава, од чега је девет студентских радова.

Напомињући да скоро сви факултети са УИС-а организују овакве научне скупове, декан Љубоје је рекао да су сви ти скупови у врху љествице по категоризацији научних скупова коју је направило Министарство науке и технологије Републике Српске.

Он је најавио да ће ове године, осим Зборника радова, бити покренут и часопис у коме ће бити објављени радови са „Infoteh-а“.

Проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Ранко Божичковић зажелио је добродошлицу учесницима скупа истичући да је “Infoteh“ најстарији симпозијум који се организује у оквиру УИС-а, те да је његов значај и у томе што представља прилику за младе људе да науче о иновативним рјешењима за привреду, нарочито у области информационих технологија.

Успјешан рада Симпозијума пожелио је и замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић, истичући да Град подржава одржавање оваквих стручних скупова као и јачање развоја Универзитета у Источном Сарајеву који је центар високог образовања у источном дијелу Српске.

Свечаном отварању скупа присуствовали су амбасадор Србије у Бих Станимир Вукићевић, начелник општине Пале Бошко Југовић, директор Регулаторне агенције за комуникације Предраг Ковач, као и представници факултета Универзитета у Источном Сарајеву, те декан Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци Бранко Блануша и у име Факултета техничких наука из Новог Сада професор Стеван Станковски.

Циљ скупа који се одржава у хотелу “Бистрица” до 24. марта јесте да окупи експерте, научнике, инжењере, истраживаче и студенте који се баве информационим технологијама и њиховом примјеном у системима управљања, комуникационим, производним и електронским системима, енергетици, као и у другим областима од интереса за бржи и успјешнији развој средине у којој живимо.

Основне тематске области Симпозијума су Рачунарски системи и софтвер, Комуникациони системи и технологије, Енергетски системи, Производни системи, Системи управљања и Електронски системи.

Рад Симпозијума одвијаће се у оквиру сједница, округлих столова, предавања по позиву и презентација.

Симпозијум посебну пажњу посвећује младим истраживачима и студентима организовањем посебне студентске сесије, а предвиђена је и презентација о теми “Ваздухопловна техника у контроли летења – БХАНСА /Агенција за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ/”.

Суорганизатори скупа су Електротехнички факултет Универзитета у Бањалуци, Електротехнички факултет Универзитета Београд, Електронски факултет нишког универзитета, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду и Алумни асоцијација инжењера електротехнике Источно Сарајево.