Култура

У граду Источно Сарајево егзистирају три културна центра, КЦ Источно Ново Сарајево, КЦ Пале, КЦ Соколац и Секција за културу Трново. Матична библиотека Источно Сарајево данас располаже са преко 100.000 књига смјештених у пет одјељења,..

Матична библиотека Источно Сарајево

Матична библиотека Источно Сарајево од свог оснивања па до данас представља најзначајнијег носиоца културних активности на Сарајевско-Романијској регији.

Одлуком Скупштине Града Источно Сарајево 1996. године је основана, а од 28. јуна исте године почела са радом Матична библиотека Источно Сарајево, која данас располаже са преко 100.000 књига смјештених у пет одјељења (Дјечије одјељење, Одјељење белетристике, Одјељење стручне и научне књигe, Одјељење стране књиге, Одјељење периодике). Матична библиотека од 1997. године организује школе страних језика и рачунара, покреће књижару и галерију, организује позоришне представе, ликовне колоније, трибине и др.

Улица Стефана Немање бр. 6

+387 57 340 305

+387 57 320 670

matbibli@teol.net

www.matbibli.rs.ba


Народна Библиотека Пале

Подизањем општег нивоа писмености и образовања на Палама су расле и културне потребе грађана. У таквим условима све више су читане и тражене књиге, па се приступило отварању библиотеке у новембру 1957. године.

Библиотека је била смјештена у једном крилу Задружног дома и имала је двије просторије – једну за смјештај књига и другу која је коришћена као читаоница. Тада је располагала почетним фондом од 320 књига. С обзиром да се веома успјешно развијала, постепено повећавајући књижни фонд, 1978. године је ушла у састав Народног универзитета и премјештена је у Дом културе, располажући са 16.500 књига.

Из Дома културе је измјештена 1993. године, да би се 1999. вратила у зграду Културног центра (бивши Дом културе).

Данас Народна библиотека располаже са око 31.660 књига, које су доступне свим корисницима, изузев једног дијела, који се не износи из просторија библиотеке, али се може користити у њеној читаоници.

Одјељење завичајне збирке основано је крајем 2003. године и од тада до данас прикупљено је 838 монографских публикација широког спектра које обухватају књижевност, историју, забаву, спорт, културу, географију и публицистику.


Народна библиотека Соколац

Народна библиотека Соколац је почела са радом 1947. године. Библиотека располаже са простором од 126 м2, гдје су смјештена три одјељења, читаоница и магацин.

Данас Народна библиотека располаже са фондом од 24.584 књиге, од чека 17.373 су књиге за одрасле, 7.158 књиге за дјецу и 53 књиге на страним језицима. Укупан број корисника библиотеке у 2009. години је 532, а укупан број посјета за 2009. годину 7035.

Народна Библиотека Соколац је члан Друштва библиотека Републике Српске.

Улица Јове Јанковића бб

+387 57 401 350

nabis@teol.net


Културни центар Источно Ново Сарајево

Културни центар Источно Ново Сарајево основала је општина Источно Ново Сарајево 2003. године и задовољава потребе за културом грађана општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа. Основна дјелатност је позориште, али се бави организацијом и реализацијом и осталих културних и умјетничких садржаја. Тренутно располаже са мултимедијалном салом са 180-200 мјеста, комплетно свјетлосно и тонски опремљеној. Посједује видео и биоскопску опрему. У сопственој галерији организује изложбе ликовних и других радова.

Бави се организовањем културних и других приредби, организовањем концерата, ревија дугометражних и краткометражних филмова, промоција књига и публикација. Организатор је Фестивала малих сцена – монодрама Српске (у децембру 2010. слиједи 15. по реду), Светосавских и Спасовданских културних свечаности, Дана ђачког стваралаштва (у мају ће бити 4. по реду и у ову манифестацију су укључене све основне школе са подручја Града Источно Сарајево), Књижевне колоније (у јуну ће бити 4. по реду) заједно са Подружницом сарајевско-романијско-дринском Удружења књижевника Српске и Матичном библиотеком Источно Сарајево.

У оквиру Културног центра ради професионална позоришна сцена на којој су до сада постављене три професионалне позоришне преставе: ,,Чорба од канаринца“ – добитник прве награде на 11. фестивалу малих сцена – монодрама Српске, одиграна преко 60 пута на сценама у Српској, Србији, Црној Гори и Федерацији БиХ, на редовном мјесечном репертоару Народног позоришта Републике Српске у Бањој Луци већ пуне три године; ,,Петријин венац“ монодрама у извођењу Љиљане Ђурић – побједник 11. фестивала малих сцена монодрама Српске, освојила Сребрног витеза на Свеславенском сабору у Москви 2006. године; монодрама ,,Слушај овамо“ аутора Недељка Зеленовића премјерно изведена на 14. фестивалу малих сцена – монодрама Српске у децембру 2009. године.

Драмски студио је до сада на сцену поставио такође три позоришне представе: ,,Госпођа министарка“ и ,,Пробуди се, Радо“ у режији Љуба Божовића и ,,Оловка пише срцем“ у режији Миодрага Брезе“.

Редовно ради Школа сликања, а повремено Плесни студио и Градски дјечији хор ,,Пахуљице“. Због пиратерије и неисплативости у јуну 2009. године престао са радом биоскоп.

Улица: Стефана Немање бр. 6

+387 57 342 842

kuckuc@teol.net


Кутурни центар Пале

Оснивач Културног центра Пале је Општина Пале. Зграда Културног центра Пале је направљена 1928. године, у спомен жртвама Првог свјетског рата, а првобитни назив му је био Дом жртава.

Културни центар Пале основан је и регистрован 3.09.1999. год. у згради бившег дома културе у Палама.

Основна дјелатност Културног центра је умјетничко стваралаштво, сценска умјетност и приказивање филмова, али је и стјециште свих других значајних културних дешавања у Палама.

Тренутно се у Културном центру Пале дешавају најзначајнија културна збивања у Сарајевско-романијској регији. У недостатку позоришта овдје се најчешће одржавају позоришне представе прилагођене малој сцени, редовно се приказују најзначајнија филмска свјетска остварења, играју се луткарске и циркуске дјечије представе, сусрећу се културно-умјетничка друштва, одржавају се књижевне вечери и ликовне изложбе.

У објекту КЦ Пале смјештени су и Народна библиотека Пале, СПКД „Просвјета“ Пале, КУД „Младост“ Пале, Филмско предузеће „СРНА-филм“ и „Паљанске новине“.

Улица српских ратника 4, Пале

+387 57 227 132

+387 57 227 132

dom@paleol.net

www.kc-pale.org


Културни центар Трново

Центар за културу „Трново“ из Трнова основан је 26.06.2003. године, од стране СО Трново (Оснивача). Основана је као установа за културу са јавним овлашћењима за обављање послова уређених законом и другим прописима. Дјелатност под којима се оснива су образовање одраслих и остало образовање, приказивање филмова, умјетничко и књижевно стваралаштво и сценска умјетност, дјелатност библотека.

Центар за културу је првобитно располагао са 378. 66 м2 пословног простора, међутим када је основана Народна библотека „Трново“ дат јој је на коришћење један дио простора, тако да данс Центар располаже са кино-салом површине 184. 15 м2 капаитета 166 сједећих мјеста, затим кино позорницом 45,50 м2.

Центар има јако добру сарадњу са културним установама са подручја како наше тако и шире регије. Широк спектар сарадње са позориштима, драмским секцијама, културно-умјетничким друштвима, пјевачким групама, гусларским удружењима, слободним умјетницима и др.

Центар за културу се искључиво финансира из буџета општине Трново и буџета града Источно Сарајево.

Улица Трновског батаљона бр. 116

+387 57 610 352

centarzakulturu@spinter.net


Установа за културу „Перо Косорић“ Соколац

Установа за културу “Перо Косорић“ Соколац је Одлуком СО Соколац основана 26. маја 1994. године издвајањем из оквира Народне библиотеке Соколац. Пошто Соколац никада није имао дом културе, програмски задаци Установе релизују се у импровизованом простору објекта кино-сале, као објекта изграђеног 1948. године. У поменути простор деценијама се нису улагала значајнија финансијска средства, а инвестирање у њега углавном се сводило у улагање минималних средстава у мање поправке и повремену и парцијалну адаптацију његових најугроженијих дијелова. Један дио крова (који се налази изнад пословно-канцеларијског и дијела у коме се одвијају секцијске радионице) реконструисан је 2001. године уз помоћ МО “ЦРС“, док је дио крова, који покрива биоскопску салу у стању крајње запуштености и још увијек прекривен цријепним покровом из времена 1948. године.

Посљедица небриге и одсуства средстава за одржавање објекта је чињеница да је објекат 2006. године био потпуно ван функције јер је због крајње руинираности и урушавања улазних потпорних стубова представљао опасност по безбједност било какво јавно окупљање грађана и посјетилаца програма.

Захваљујући СО Соколац крајем 2006. године је извршена реконструкција улазног дијела објекта (санација потпорних зидова, поправка и устакљивање балкона који су они носили).

У кино дворани је из средстава пројекта аплицираног код Министарства просвјете и културе у Влади РС извшено увођење гријања на чврсто гориво, с тим што је остао још увијек неријешен проблем нужности постојања оставе за огрев.

Улица цара Лазара

+387 57 448 407

romkult@paleol.net