Javni konkurs za raspored sredstava iz tekućeg granta “Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda HORIZON EUROPA”

Obavještavamo Vas da je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine raspisalo Javni konkurs za raspored sredstava iz tekućeg granta “Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda HORIZON EUROPA za 2023. godinu.

Pravo na podnošenje projekata imaju: registrovane naučnoistraživačke organizacije (visokoškolske ustanove, instituti, akademije nauka i umjetnosti, inovacioni centri, tehnološki parkovi), neprofitne organizacije, odnosno druga fizička i pravna lica koje su uključene u istraživački rad ili širenje i upotrebu naučnooistraživačkih rezultata kroz apliciranje i učešće u programima HORIZON EUROPA, COST i EUREKA.

Pozivom se raspoređuju sredstva za sufinansiranje sljedećih projekata:

a) podrška pripremi projekata za otvorene tekuće pozive u okviru programa HORIZON EUROPA i realizaciju odobrenih projekata u okviru programa HORIZON EUROPA;

b) podrška za učešće u akcijama u okviru programa COST;

c) podrška za pripremu i realizaciju projekata u okviru programa EUREKA;

d) podrška projektima koji doprinose većem stepenu uspješnosti učešća Bosne i Hercegovine u programu HORIZON EUROPA;

e) podršku projektima koji imaju za cilj organizaciju obuka u cilju jačanja kapaciteta za pripremu projekata za učešće u programima HORIZON EUROPA, COST i EUREKA, vodeći računa o podršci ravnomjernom razvoju nauke i inovacija u Bosni i Hercegovini.

Minimalni iznos sredstava koji se može dodijeliti iz ovog granta iznosi 5.000,00 KM, a maksimalni do 40.000,00 KM.

Rok za dostavljanje projektnog prijedloga sa dokumentacijom je 12. septembar 2023. godine.

Više informacija i prijavni obrasci se mogu preuzeti na stranici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine:

http://www.mcp.gov.ba/publication/read/javni-konkurs-za-raspored-sredstava-iz-tekuceg-granta-programi-za-pripremu-projekata-i-potencijalni?pageId=99

Aplikanti sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu o prijavi projekta treba da obavijeste Kancelariju za nauku, istraživanje i razvoj putem linka:

https://www.ues.rs.ba/nauka/prijavi-projekat/.