Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ove godine na prvom mjestu kada su u pitanju univerziteti u Bosni i Hercegovini na SCImago Institutions Rankings (SIR)

Prema poslјednjem izvještaju SCImago Institutions Rankings (SIR) za 2023. godinu Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ove godine je zauzeo  prvo mjesto kada su u pitanju univerziteti iz Bosne i Hercegovine.

Prvi put Univerzitet u Istočnom Sarajevu na ovu prestižnu listu uvršten je 2020. godine.

SIR je međunarodni sistem rangiranja koji procenjuje rezultate istraživanja i uticaj univerziteta i istraživačkih institucija širom svijeta. Rangiranje institucija se vrši kompozitnim indikatorom koji kombinuje tri različita seta indikatora zasnovanih na rezultatima istraživanja (50%), rezultatima inovacija (30%) i društvenom uticaju (20%) koji se meri njihovom vidlјivošću na internetu. Najbolјi kvartil dobija institucija u svojoj zemlјi upoređujući kvartile na osnovu vrijednosti ukupnog indikatora, faktora istraživanja, inovacija i društvenog faktora. Univerzitet u Istočnom Sarajevu je u ukupnom rangu uvršten u najbolјi, prvi kvartil (Q1).

U izdanju SIR za 2023. promijenjen je način numerisanja rangova institucija. Novi sistem numerisanja zadržava iste numeričke rangove (pozicije) kada se institucije povežu sa vrijednostima njihovih indikatora i napredovanja onoliko rangova sa kojima je institucija povezana. Na taj način se broj rangova približno poklapa sa brojem rangiranih institucija. Ova promjena je primenjena retrospektivno na prethodna izdanja kako bi se omogućilo realno poređenje i posmatranje evolucije institucija tokom vremena.

Ova pozicija Univerziteta je rezultat napornog rada i posvećenosti akademskog osoblјa i studenata članica Univerziteta, koji kontinuirano pomjeraju granice istraživanja i inovacija. Univerzitet ostaje posvećen izvrsnosti u obrazovanju, istraživanju i inovacijama.

Prvi na listi je Harvard University, slijede ga University of Chinese Academy of Sciences, Tsinghua University, Harvard Medical School i Zhejiang University.