Univerzitet u Istočnom Sarajevu se našao na „U-Multirank“ međunarodnoj listi za rangiranje univerziteta i u „Global Top 25 performers“

Univerzitet u Istočnom Sarajevu se 2021. godine prvi put našao na U-Multirank listi za rangiranje univerziteta i jedan je od dva univerziteta u Bosni i Hercegovini koji su uvršteni na ovu prestižnu međunarodnu listu i jedini iz Republike Srpske. Prema rezultatima iz 2021. godine, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je ocijenjen najvećim ocjenama („A“, vrlo dobra) u oblasti umjetničkog rada i istraživanja. Takođe, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je dobio priznanje kao jedna od Top 25 institucija („Global Top 25 performers“) u oblasti „inovativnih oblika ocjenjivanja“ u medicini. Ovaj prestižni logo dobijaju institucije koje kroz uvođenje inovativnih oblika ocjenjivanja omogućavaju bolje ishode učenja budućih doktora medicine.

U-Multirank je međunarodno višedimenzionalno rangiranje univerziteta u pet oblasti: nastava i učenje, istraživanje, transfer znanja, međunarodna orjentisanost i regionalnog angažovanja. Ova lista za rangiranje univerziteta ne daje kombinovani skor u navedenim područjima, već se analiziraju rezultati univerziteta prema pojedinačnim pokazateljima, koji se zatim klasifikuju prema učninku u pet grupa (od A- „vrlo dobro“ do E–„slabo“). Sa višedimenzionalnim pristupom, rang lista U-Multirank pruža veoma važne informacije budućim studentima, univerzitetskom osoblju, kreatorima politika i poslovnom sektoru jer omogućava upoređivanje univerziteta, kao i specifičnih studijskih programa.

Rang lista U-Multirank je osnovana od strane Evropske komisije, Bertelsmann Foundation i Banco Santander 2014. godine, a trenutno uključuje 1948 univerziteta iz 97 zemalja širom svijeta.

U-Multirank prikuplja podatke za rangiranje iz brojnih izvora: podataka koje dostavljaju same institucije, podataka iz najprestižnijih međunarodnih bibliometrijskih baza podataka i baza o patentima, nacionalnih baza podataka i studentskih anketa.

Rangiranje Univerziteta u Istočnom Sarajevu na ovoj listi od velikog je značaja za  praćenje uspješnosti rada Univerziteta i njegovih članica i podizanje vidljivost i prepoznatljivost Univerziteta na međunarodnom nivou.

Više informacija dostupno je na linku: https://www.umultirank.org/study-at/university-of-east-sarajevo-rankings/