MNRVOID raspisalo pet konkursa vrijednih 345.000 KM

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske raspisalo je 8. jula 2021. godine pet konkursa ukupne vrijednosti 345.000 KM.

Za sufinansiranje studenata trećeg ciklusa akademskih studija pri izradi završnih radova, odnosno doktorskih disertacija, Ministarstvo će ove godine izdvojiti 80.000 KM. Ovim iznosom biće sufinansirana 32 studenata trećeg ciklusa akademskih studija i to po sedam disertacija iz oblasti prirodnih nauka i inženjerstva i tehnologija, po pet iz oblasti medicinskih i zdravstvenih i polјoprivrednih nauka, četiri iz društvenih nauka, tri iz humanističkih i jedna doktorska disertacija iz oblasti umjetnosti. Kandidati konkursnu dokumentaciju treba da dostave u pisanoj (papirnoj) formi i obavezno u elektronskoj formi na CD-u, DVD-u ili memorijskom stiku do 01.09.2021. godine.

Prema Konkursu za sufinansiranje naučnih publikacija u 2021. godini vrijednom 75.000 KM biće sufinansirane naučne monografije, naučni časopisi i zbornici, a rok za prijavu je 01.09.2021. godine.

Isti iznos, Ministarstvo je predvidjelo i Konkursom za sufinansiranje programa unapređenja infrastrukture i nabavke opreme neophodne za naučnoistraživački rad u 2021. godini. Uz prijavu na konkurs potrebno je dostaviti detalјan opis projekta unapređenja infrastrukture i nabavke opreme, a u slučaju nabavke nove opreme obrazloženje o potrebi nabavke. Pored toga, uslov za konkurisanje je i potvrda o visini finansijskog učešća NI organizacije ili drugih relevantnih subjekata, sa navedenim iznosom i procentom od ukupne vrijednosti opreme, zatim specifikacija neophodne opreme, sa tačnim nazivom opreme ili dijela opreme za koje se traže finansijska sredstva. Vrijednost navedene opreme ili dijela opreme mora biti usaglašena sa planiranim sredstvima Ministarstva za ove namjene i ne smije biti veća od 10.000, a uslov za prijavu na ovaj konkurs koji je otvoren do 01.09.2021. godine su najmanje tri ponude.

Konkurs za sufinansiranje programa međunarodne naučnoistraživačke saradnje u 2021. godini vrijedan 50.000 KM odnosi se na učešće u naučnoistraživačkim programima Evropske unije. Za stimulisanje učešća naučnoistraživačkih organizacija iz Republike Srpske u okvirnim programima Evropske unije za istraživanje i razvoj Ministarstvo finansijski podržava naučnoistraživačke organizacije upisane u Registar naučnoistraživačkih organizacija. Ministarstvo za učešće u okvirnim programima sufinansira pripremne aktivnosti na izradi projektnih prijedloga i odobrene projekte pri čemu se daje prednost prijavama za program Horizont. Konkurs je otvoren do 30.09.2021. godine.

Konkursom za  finansijsku podršku inovatorstvu u Republici Srpskoj za 2021. godinu Ministarsvo je ove godine predvidjelo ukupno 65.000 KM, i to 40.000 KM za organizacije inovatora i 25.000 za inovatore.

Prijave na ovaj konkurs se primaju do 31.08.2021. godine.