Predstavnici UIS učestvovali u radu okruglog stola “Trenutne prakse zapošlјavanja istraživača u odnosu na OTM-R politiku”

Okrugli sto na temu “Trenutne prakse zapošlјavanja istraživača u odnosu na OTM-R politiku” održan je u srijedu, 28. aprila, u organizaciji Univerziteta u Sarajevu.

Ovaj događaj je realizovan u okviru projekta “Doprinos EURAXESS centara u BiH unapređenju politike otvorenog, transparentnog i na izvrsnosti zasnovanog zapošlјavanja (Open, Transparent and Merit-based Recruitment of Researchers – OTM-R) na bh istraživačkim institucijama” koji finansijski podržava Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Cilј projekta je unapređenje OTM-R politika na tri javna univerziteta u BiH (Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu) kroz djelovanje EURAXESS centara, a u skladu sa Evropskom povelјom za istraživače kao i Kodeksom zapošlјavanja istraživača.

Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu su jedine istraživačke institucije iz BiH koje posjeduju EU logo “Izvrsnost u istraživanju” i u obavezi su da implementiraju Strategiju za lјudske resurse za istraživače (HRS4R) čiji osnovni stub predstavlјa OTM-R politika. Implementacijom OTM-R politike unapređuju se državni istraživački sistemi, garantuje se jednakost, posebno za nedovolјno zastuplјene grupe, te podstiče transnacionalna i internacionalna saradnja.

Cilј održanog okruglog stola je promovisanje značaja EURAXESS centra, HRS4R strategije i OTM-R politike koja predstavlјa glavni stub HRS4R procesa.

Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji su učestovali u radu okruglog stola su prorektor za nauku, istraživanje i razvoj prof. dr Jelena Krunić, prorektor za lјudske i materijalne resurse prof. dr Srđan Lalić, prodekani za nauku članica Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Dimitrije Ćeranić, doc. dr Mladen Banjanin, doc. dr Ognjen Kurteš, kao i doc. dr Svjetlana Ivanović, doc. dr Dajana Vukojević, dr Slobodanka Krulј, Jovana Amović, Jelena Gigović i Nina Ličina.