Svetosavsko takmičenje okupilo preko 50 mladih matematičara

Na četrnaestom Svetosavskom takmičenju mladih matematičara sa područja Sarajevsko-romanijske regije, koje se održalo u subotu, 3. februara na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, učestvovalo je preko 50 učenika osnovnih škola.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Vladan Bartula pozdravio je sve učesnike i istakao da je cilј takmičenja popularizacija matematike kao jedne od fundamentalnih nauka koja se, između ostalih, izučava i na Filozofskom fakultetu, u okviru studijskih programa za Matematiku i računarstvo i Matematiku i fiziku.

Rukovodilac Katedre za matematiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Valentina Timotić izrazila je zadovolјstvo zbog velikog broja prijavlјenih takmičara i istakla da se nada da će Katedra za matematiku uložiti dodatne napore kako bi ovo takmičenje u budućnosti poprimilo širi republički karakter.

Predsjednik Društva Matematičara Republike Srpske prof. dr Vidan Govedarica zahvalio je nastavnicima osnovnih škola sa prostora Sarajevsko- romanijske regije jer prepoznaju značaj ovog takmičenja koji ima za cilј afirmaciju mladih matematičara u ovom dijelu Republike Srpske. 

Organizatori takmičenja su Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Društvo matematičara Republike Srpske i Katedra za matematiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.