Sporazum o saradnji Instituta istorijskih nauka i Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske

Direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Draga Mastilović i direktor Javne ustanove Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović potpisali su Sporazum o saradnji, 21. decembra 2023. godine.

Sporazumom je predviđena saradnja u raznim oblastima profesionalne djelatnosti ovih institucija u vidu zajedničke organizacije domaćih i međunarodnih naučnih i stručnih skupova i konferencija, te organizovanja izložbi, okruglih stolova i objavlјivanje i razmjenu naučnih publikacija kao i druge aktivnosti od zajedničkog interesa.

Uspostavlјanje saradnje ove dvije institucije predstavlјa značajan doprinos njegovanju kulturnog identiteta i kulture pamćenja, naročito kroz realizaciju zajedničkih naučnoistraživačkih projekata.

Prvi zajednički projekat ove dvije institucije biće objavlјivanje knjige akademika Jelene Jurijevne Guskove Spolјna politika Rusije u vrijeme jugoslovenske krize (1985-1995) koja će biti objavlјena u suizdavaštvu Instituta i Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske.