Naučni skup na Institutu istorijskih nauka

Naučni skup na temu Drugi svjetski rat u svjetlu istorijskih činjenica i istorijskog revizionizma, u organizaciji Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Ruskog istorijskog društva svečano je otvorio ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje dr Željko Budimir 12. novembra u Palama.

Skup se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, gospodina Milorada Dodika, a učestvuje preko 30 učesnika iz Republike Srpske, Srbije i Ruske Federacije, a koji se bave istorijom Drugog svjetskog rata,.

Brojnim zvanicama iz javnog, kulturnog i političkog života i učesnicima skupa pozdravne riječi uputili su ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini NJ.E. Igor Kalabuhov, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić, direktor Instituta istorijskih nauka prof. dr Draga Mastilović, rektor Uralskog federalnog univerziteta iz Jekaterinburga Kokšarov Viktor Anatoljevič, predsjednik Upravnog odbora Ruskog istorijskog društva Gagkuev Ruslan Grigorevič i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

U okviru ceremonije otvaranja naučnog skupa potpisano je nekoliko sporazuma o saradnji između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Instituta istorijskih nauka sa partnerskim institucijama iz Ruske Federacije i Srbije.

Poslije potpisivanja sporazuma u svečanoj sali hotela Damis, predstavljena su izdanja Ruskog istorijskog društva i Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Institut istorijskih nauka obilježio krsnu slavu – Svetog kralja Milutina

Institut istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu svečano je obilježio krsnu slavu Svetog kralja Milutina svetom liturgijom u Sabornom hramu Svetog arhanđela Gavrila u Palama.

Obred lomljenja slavskog kolača u prostorijama Instituta obavio je protojerej Nemanja Mandžić, starješina Sabornog hrama, u prisustvu mnogobrojnih zvanica i prijatelja Instituta.

Sveti kralj Milutin (Stefan Uroš II Milutin Nemanjić), koga je Institut istorijskih nauka, blagoslovom Njegovog visokog preosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, izabrao za svog nebeskog zaštitinika, bio je jedan od najznačajnijih srpskih srednjovjekovnih vladara i najveći srpski ktitor i zadužbinar, a njegove netruležne mošti danas počivaju u crkvi Svete Nedelje u Sofiji.