Promovisano 206 diplomaca Filozofskog fakulteta

Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je promovisao 206 diplomaca, od kojih je 178 studenata prvog ciklusa studija i 28 studenata master studija iz 17 različitih oblasti koje obrazuje ova visokoškolska ustanova iz humanističkih, društvenih i prirodno-matematičkih nauka.

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Draga Mastilović izrazio je zadovoljstvo što je Fakultet, poslije dvije godine pauze koju je izazvao virus korona, ponovo u prilici da na tradicionalan način organizuje manifestaciju “Dani Filozofskog fakulteta” koja podrazumijeva više naučnih i kulturnih sadržaja.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić poručio je da je Univerzitet ponosan na svoje diplomce, koji će sigurno mijenjati budućnost Republike Srpske.

On je naglasio da je Filozofski fakultet izuzetno važna članica Univerziteta u Istočnom Sarajevu, da je njegov značaj ogroman, te da je najveći broj razmjena studenata, nastavnika sa ove visokoškolske ustanove zahvaljujući studijskim programima kineski jezik i ruski jezik.

“Sama činjenica da je Filozofski fakultet od postojanja upisalo oko 12.000 studenta, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu 25.000 studenata za 30 godina postojanja i rada dovoljno govori o značaju ovog fakulteta”, ukazao je rektor Kulić.

On je podsjetio da je na Univerzitetu diplomiralo oko 21.000 prvog i drugog ciklus studija, na Filozofskom fakultetu za taj period je diplomiralo 4.520 studenata, što je oko 22 odsto diplomiranih na Univerzitetu.

Prema njegovim riječima, doktorsku disertaciju na Univerzitetu odbranila su 493 kandidata, a 170 kandidata sa Filozofskog, što je 35 odsto od doktorskih disertacija koje su odbranjene na Univerzitetu.

Student generacije Vladana Šekara sa studijskog programa Politikologija i međunarodni odnosi, čiji je prosjek 10.00, rekla je novinarima da je zadovoljna postignutim rezultatima koje su joj omogućili zaposlenje, te poručila da je za uspjeh potrebna volja, želja i dobra organizacija.

Filozofski fakultet danas je uručio povelje i zahvalnice institucijama i pojedincima koji su zaslužni za promociju Fakulteta.

Promociji diplomiranih studenata, mastera nauka, koja je održana na Ekonomskom fakultetu na Palama, prisustvovali su prorektori, dekani i prodekani Univerziteta u Istočnom Sarajevu, predstavnici grada Istočno Sarajevo, načelnik opštine Pale Boško Jugović, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, kao i ličnosti iz javnog i političkog života.

Izvor: Redakcija/SRNA