Održan naučni skup Pravnog fakulteta „Protivrječja savremenog prava“

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu je u subotu, 30. oktobra, organizovao deseti po redu, jubilarni Naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta, na opštu temu „Protivrječja savremenog prava“.

Saorganizatori naučnog skupa su Međunarodno udruženje pravnika (Moskva), Evropska organizacija za javno pravo (Atina), Institut za uporedno pravo (Beograd), Srpsko udruženje za krivičnopravnu teoriju i praksu (Beograd), Srpsko fiskalno društvo (Beograd) i Institut za kriminološka i sociološka istraživanja (Beograd). Učešće u radu prijavilo je 135 autora iz 14 zemalja (Rusija, Italija, Njemačka, Rumunija, Mađarska, Bugarska, Grčka, Austrija, Indija, Srbija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Crna Gora i BiH sa autorima iz Republike Srpske i Federacije BiH), koji su prijavili 118 referata. Oko 40 referenata učestvovalo je u radu skupa uživo, dok je oko 90 učestvovalo u radu onlajn.

Naučni skup je dosad bio kategorisan kao međunarodni naučni skup prve kategorije, a imajući u vidu broj organizatora i učesnika, te država iz kojih učesnici dolaze, ispunio je uslove da bude kategorisan kao međunarodni naučni skup istaknutog značaja. Po broju učesnika i država iz kojih dolaze, naš naučni skup je postao najveći naučni skup iz oblasti pravnih nauka na području bivše Jugoslavije.

Učesnicima skupa obratili su se: dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković, prorektor za nauku Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Jelena Krunić, direktor Evropske organizacije za javno pravo prof. dr Spiridon Flogaitis, predsjednik Naučnog odbora skupa prof. dr Radomir V. Lukić, i prodekan za naučno-istraživački rad Pravnog fakulteta prof. dr Dimitrije Ćeranić, koji je koncepcijski i organizaciono osmislio ovaj skup i rukovodio njegovim realizovanjem.

Rad je počeo plenarnim predavanjima, koja su održali: prof. dr Milenko Kreća, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji, bivši član Venecijanske komisije i bivši ad hoc sudija Međunarodnog suda pravde i Evropskog suda za ljudska prava; prof. dr Spiridon Flogaitis, direktor Evropske organizacije za javno pravo i profesor emeritus Pravnog fakulteta Univerziteta u Atini; prof. dr Dejan Popović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji, bivši rektor Univerziteta u Beogradu i predsjednik Srpskog fiskalnog društva; akademik prof. dr Stanko Bejatović, predsjednik Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu; prof. dr Elena Bagreeva, profesor Finansijkog univerziteta pri Vladi Ruske Federacije (Moskva). Prva tri predavanja održana su na engleskom jeziku, a dva posljednja na ruskom jeziku. Profesori Kreća i Flogaitis bili su lično prisutni na skupu.

Nakon plenarnih predavanja, rad se odvijao u šest sekcija, na kojima se govorilo na srpskom, engleskom, italijanskom i ruskom, odnosno na maternjem jeziku učesnika. Sekcije su bile: Javnopravna sekcija 1 (međunarodno pravo, upravno pravo i radno pravo), Javnopravna sekcija 2 (ustavno pravo i teorija države i prava), Građanskopravna i privrednopravna sekcija, Krivičnopravna sekcija, Sekcija za istoriju prava i rimsko pravo, Poreskopravna sekcija.

Tokom cjelodnevnog rada, autori su iznijeli brojne kritičke analize i ideje za unapređenje pravnih sistema. Te ideje i prijedlozi biće objavljeni u radovima koji će se naći u višetomnom zborniku radova naredne godine. Namjera organizatora je da zbornik radova bude koristan ne samo pravnim teoretičarima, nego i političkim i pravosudnim institucijama, koje će u njemu naći korisne prijedloge za unapređenje pravnog sistema. Naučni skup je jedinstven ne samo po broju učesnika, već i po tome što je znatan broj učesnika bio lično prisutan, što je u današnjim uslovima prava rijetkost.