Na ETF-u promovisana nova generacija inženjera, mastera i magistara elektrotehnike

Promocijom diplomiranih inženjera, mastera i magistara elekrotehnike, te dodjelom priznanja i zahvalnica onima koji su najviše doprinijeli razvoju i promociji u prethodnom periodu, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je obilјežio Dan Fakulteta.

U ime rektora i rektorskog tima Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prisutnim se obratila prorektor za nastavu prof. dr Vera Ćevriz-Nišić i čestitala diplomcima na postignutom uspjehu, uz želјe da nastave da se profesionalno usavršavaju.

U svom obraćanju, prorektor Ćevriz-Nišić je istakla da Elektrotehnički fakultet baštini dugu tradiciju, te da godinama unazad niže uspjehe na svim polјima.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Božidar Popović se osvrnuo na rad Elektrotehničkog fakulteta u prethodnom periodu, zahvalio se svima koji su doprinijeli promociji i razvoju Fakulteta. Rekao je da je danas  promovisan 51 diplomirani inženjer elektrotehnike, pet mastera elektrotehnike i jedan magistar tehničkih nauka, te da mu je posebno drago da se među njima nalazi trinaest djevojaka.

„Dokaz da je Elektrotehnički fakultet postao značajna institucija sa značajnim naučnoistraživačkim kadrom je to da smo u toku prošle godine dobili tri Erazmus projekta na kojima smo i koordinatori. To su značajni evropski projekti u koje ćemo uklјučiti veliki broj profesora i studenata i dobićemo opremu od oko 70.000 evra u toku ove godine, što ćemo iskoristiti u istraživačke projekte“, naveo je dekan Popović.

Naglasio je da su jako ponosni na studente i studenstke organizacije jer su se uklјučili, ne samo u studentski život, nego i u promociju Fakulteta, na način da su u proteklom periodu predstavnici Udruženja studenata „Steleksa“ zamijenili dio rasvjete u učionicama energetski efikasnom led rasvjetom, te da su u toku prošle godine zasadili 60 sadnica na platou Elektrotehničkog fakulteta.

Podsjetio je da su predstavnici Udruženja studenata „Steleks“ prošle godine pokrenuli vanvremensku akciju koja se nastavila i ove godine pod nazivom „Želim da upišem Elektrotehnički fakultet“, u koju su se uklјučili i diplomirani inženjeri elektrotehnike, njih je više od 500, koji su finansirali upisne troškove za brucoše.

Promovisanim inženjerima i masterima elektrotehnike čestitao je i  predsjednik Skupštine grada Istočno Sarjevo Branko Koroman, naglasivši da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu baza znanja koji je dao, i konstantno pruža, nemjerlјiv doprinos razvoju grada Istočno Sarajevo. U svom obraćanju je rekao da će jedan dio ovih diplomiranih inženjera zasnovati radni staž i mimo grada Istočno Sarajevo i Republike Srpske i da će oni biti ti koji će promovisati vrijednosti Elektrotehničkog fakulteta i Srpske.

Najuspješniji student generacije Filip Džebo, sa prosjekom ocjena 9,32, istakao je da mu je velika čast što je izabran za najbolјeg studenta među toliko dobrih kolega. Rekao je da je bilo teško u protekle četiri godine, ali da su se trud i upornost isplatili i da je planirao da nastavi svoje obrazovanje na master studijima na Elektrotehničkom akultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.