Pravni fakultet zaklјučio sporazum o saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Beogradu

Predstavnici Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu dekan prof. dr Goran Marković i prodekan za nauku doc. dr Dimitrije Ćeranić  u ponedjeljak, 10 februara, posjetili su Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i tom prilikom zaklјučili sporazum o saradnji sa predstavnicima Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Sa dekanom Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Zoranom Mirkovićem, prodekanom za naučni i stručni rad prof. dr Markom Đurđevićem, prodekanom za međunarodnu saradnju doc. dr Jelenom Lepetić, upravnikom doktorskih studija prof. dr Nebojšom Jovanovićem i sekretarom Fakulteta mr Draganom Pavićem razgovarali su o stanju u oblasti visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada, te konkretnim aktivnostima i saradnji pravnih fakulteta u Beogradu i Istočnom Sarajevu.

Naglašen je nemjerlјiv doprinos Pravnog fakulteta u Beogradu pri osnivanju prve visokoškolske ustanove na prostoru BiH – Pravnog fakulteta u Sarajevu, a čiju tradiciju baštini Pravni fakultet u Istočnom Sarajevu. Osim toga, istaknut je značaj beogradske škole prava, kao matice razvoja pravne misli na ovim prostorima, koja je bila i ostala uzor i oslonac svim pravoznalcima. Da je to tako, svjedoči i Sporazum koji su 1994. godine potpisali Pravni fakultet iz Beograda i Pravni fakultet iz tadašnjeg Srpskog, današnjeg Istočnog Sarajeva, a na osnovu koga su u ratnim i poratnim godinama desetine profesora iz Beograda držali nastavu studentima na Ilidži i Palama, a kasnije i u Bijelјini.

Dekani dva fakulteta potpisali su Sporazum o saradnji kojim su precizno definisani i unaprijeđeni oblici saradnje u oblasti nastavnog i naučnoistraživačkog rada, ustanovlјeni prethodnim sporazumom. Dva javna pravna fakulteta predstavlјaju siguran oslonac za razvoj pravnog sistema Republike Srbije i Republike Srpske, a ovaj sporazum počiva na dosadašnjoj saradnji, koja treba da bude nastavlјena i unaprijeđena. Sprovođenjem sporazuma biće dogovorene zajedničke aktivnosti koje će imati za cilј razmjenu nastavnika i studenata, pisanje zajedničkih projekata, organizovanje zajedničkih izdavačkih poduhvata, učešće na naučnim konferencijama, i dr.

Prve konkretne aktivnosti predstavlјa dogovor o razmjeni fakultetskih izdanja u po dva primjerka, mogućnost nastavnika i saradnika iz Istočnog Sarajeva da se prilikom dolaska u Beograd služe bibliotečkim uslugama kao domaći nastavnici, ustupanje dijela filmovane muzejske zbirke o razvoju srpske pravne misli, te kandidovanje zajedničkog Erazmus+ projekta s cilјem razmjene studenata i nastavnog osoblјa. Razgovarano je i o mogućnosti razmjene studenata tokom jednog semestra nezavisno od učešća u evropskim projektima.