Studentkinja geografije FFUIS osvojila 4. mjesto na regionalnom takmičenju „Mapaton“

Student četvrte godine geografije na Filozofskom fakutetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Jovanka Lazić osvojila je četvrto mjesto na regionalnom takmičenju „Mapaton“ i stekla pravo učešća u „HERE“ kampu koji se ove godine održava u Polјskoj.

Takmičenje je održano u Beogradu 19. i 20. maja, a trajalo je 30 sati. Osmišlјeno je tako da se mladi nadmeću u rješavanju zanimlјivih problemima u vezi sa geografskim informacionim sistemima, koje će u budućnosti biti moguće iskoristiti kao rješenje za softver za pametne automobile.

Na „Mapatonu“ je učestvovalo 55 takmičara iz Rumunije i Srbije, te Jovanka Lazić kao jedini predstavnik iz Bosne i Hercegovine.

Takmičenje je bilo koncipirano tako da su kandidati bili podijelјeni u dvije grupe – srednjoškolci i studenti i postdiplomci. Organizatori su bili kompanija “HERE Technologies” i “ITS” Visoka strukovna škola u Beogradu, a sve je urađeno po uzoru na svjetsko takmičenje „Hakatone”.

Organizatori su se potrudili da ovo takmičenje, osim edukativnog, bude i zabavnog karaktera, tako što su organizovali „Anštajnovu zagonetku“ kako bi se sami učesnici zbližili i pokušali timskim radom da savladaju logičke zadatke.

Prema riječima učesnice Jovanke Lazić, u okviru predavanja i vježbi iz predmeta Geografski informacioni sistemi prof. dr Branislav Drašković upoznao je studente sa teorijskim i praktičnim osnovama predmeta i na interesantan način ih uklјučio u neke projekte koji imaju regionalni karakter.

„Konkretno, to je bio rad na ažuriranju HERE mapa za BiH koje se koriste, osim kao bazne mape u ‘NOKIA’ telefonima i ‘Microsoft’ aplikacijama, i u automobilskoj navigaciji, a korisnici ovih mapa su sve veće kompanije autoindustrije, kao što su BMW i Mercedes. Rad na ažuriranju mapa u okviru vježbi iz GIS-a u mom slučaju će se ispostaviti kao izuzetno produktivan“, istakla je Jovanka.

Ona je pojasnila da je u jakoj konkurenciji osvojila četvrto mjesto, te da zbog specifičnih okolnosti u kojima je razlika između četvrtog i drugog mjesta bila samo dva boda, odlučeno da i ona bude učesnik „HERE“ kampa koji se ove godine održava u Polјskoj.

„To me izuzetno raduje jer imam želјu za novim znanjima koja su vezana za ovu oblast, koja je neosporno budućnost geografije. Nadam se da ću u Polјskoj osvjetlati obraz i na dostojan način promovisati našu zemlјu i naš Univerzitet. Na kraju, želјela bih da se zahvalim koordinatoru programa Milici Čiči, koja je bila izuzetan domaćin, i prof. dr Branislavu Draškoviću koji nam je dao osnove i uputio nas na ovaj program“, poručila je Jovanka Lazić.