Uspješno održan naučni skup „Nauka i stvarnost“ Filozofskog fakulteta UIS-a

U okviru obilјežavanja Dana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, 19. maja je održan naučni skup „Nauka i stvarnost“ koji je okupio više od 160 učesnika iz zemlјe i inostranstva.

Ovaj tradicionalni naučni skup Filozofskog fakulteta daje značajan doprinos unaprađenju naučno-istraživačkog rada kako Univerziteta, tako i u Republike Srpske.

Neke od tema o kojima je bilo riječi na skupu su filozofija i tehnika; naselјa i stanovništvo u antičko i srednjovijekovno doba; Berlinski kongres u srpskoj i evropskoj istoriji; godina 1918. u srpskoj i evropskoj istoriji; savremene tendencije u vaspitanju, obrazovanju i nastavi, istraživanja u pedagogiji; društveno-humanistički osvrt na savremene društvene probleme.

Na naučnom skupu je razgovarano i o temama kao što su: lingvistika u savremenim istraživanjima; jezik i stvarnost; književnost i stvarnost; temporalna referencijalnost u lingvistici; knjige, nacionalna i kulturna baština, tradicija i promjene u bibliotekarstvu; trendovi u psihologiji; politika i stvarnost; uloga geografije u zaštiti i unapređenju životne sredine.