Katedra za sinologiju FFUIS suorganizator „Pekinškog sajma stipendija 2018“

Katedra za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu bila je suorganizator „Pekinškog sajma stipendija 2018“, na kojem su predstavnici srednjih i visokih obrazovnih institucija iz Pekinga predstavili mogućnosti stipendiranja studenata iz Bosne i Hercegovine, kao i spremnost da svoje studente upisuju na bosanskohercegovačke univerzitete.

Šef Katedre za sinologiju FFUIS doc. dr Bojana Pavlović prisustvovala je sajmu kao počasni gost, dok su asistenkinje Katedre Doroteja Kačar i Jelena Vujičić vodile program i obavljale funkciju profesionalnih prevodilaca.

Studenti Katedre za sinologiju, njih 15, bili su angažovani kao prevodioci za delegacije iz Pekinga, dok su mnogi od njih, kao posjetioci, imali priliku da se upoznaju sa 16 različitih visokih škola i obrazovnih institucija iz Pekinga.

Na sajmu koji je održan 17. maja, u Sarajevu, promovisana je međunarodna razmjena kao i saradnja sa Pekingom na polju obrazovanja, koja će biti plodonosna za sve uključene strane.

Ovom prilikom Katedra za sinologiju je, još jednom, sa ostalim organizatorima promovisala saradnju naše dvije zemlje na polju obrazovanja.

Domaćin Pekinškog sajma edukacije 2018. bila je Pekinška opštinska komisija za obrazovanje, a organizatori su Pekinški internacionalni obrazovni centar za razmjene, sa koorganizatorima Interlingua školom jezika iz Sarajeva i Pekinškom „WECO“ internacionalnom agencijom za obrazovanje i kulturu.