Održan sastanak rukovodstva FPM Trebinje i predstavnika privrede Grada Trebinje

Na Fakultetu za proizvodnju i menadžment Trebinje održan je sastanak rukovodstva Fakulteta sa predstavnicima privrede Grada Trebinje, na kojem je bilo riječi o sveobuhvatnijoj i sadržajnijoj saradnji Univerziteta u Istočnom Sarajevu  sa privredom na planu obrazovnog profilisanja kadra za potrebe tržišta rada.

Sastanku, održanom 2. marta u organizaciji FPM, prisustvovali su predstavnici gradske administracije i privrednih kolektiva Grada, predstavnici Područne privredne komore, Zavoda za zapošljavanje i direktori srednjih škola u Trebinju.

Sastanak je priređen sa ciljem da se ostvari što bolja saradnja Fakulteta i Univerziteta u cjelini i trebinjske privrede,  poštujući  strategiju Univerziteta koja promoviše saradnju viskokoškolskih ustanova i privrede, a uključuje zajedničko apliciranje na projekte, organizovanje seminara, naučnih konferencija, intenzivnije uključivanje studenata u rješavanje problema poslovanja kroz stručnu praksu i niz drugih aktivnosti.

Fakultet je kroz kraću prezentaciju predstavio svoje mogućnosti, nakon čega je uslijedio niz prijedloga buduće saradnje Fakulteta za proizvodnju i menadžment i privrednih kolektiva. Zajednički stav je da je zadržavanje visokih akademskih standarda na Fakultetu preduslov za svaku buduću saradnju.

Posebno je istaknut značaj postojanja Alumni kluba, kroz koji je jasno vidljivo koliko uspješno su se stručni kadrovi, diplomci Fakulteta za proizvodnju i menadžment, uključili u savremene privredene tokove, ali isto tako i redovno praćenje kako da  nastavni programi budu što kompatibilniji i sa savremenim trendovima poslovanja , proizvodnje i tržišta rada.

Branka Ratković, generalni direktor IAT-a, rekla je da od osnivanja FPM 1995. godine do danas Industrija alata sa ovom obrazovnom ustanovom ostvaruje odličnu saradnju, te da veliki broj mladih stručnjaka došao je sa Fakulteta za proizvodnju i menadžment.

Zajednički je stav da su diplomci Fakulteta za proizvodnju i menadžment danas uspješni privrednici od kojih je većina na najodgovornijim pozicijama u firmama i društvenim kolektivima. Jedan od osnovnih zaključaka sastanka bio je formiranje tima koji bi bio sastavljen od predstavnika Fakulteta, privrede i Grada Trebinje, sa ciljem jačanja saradnje privrede i Univerziteta.

Predstavnici gradske uprave su dali potpunu podršku ovakvom konceptu razvoja Fakulteta i izrazili spremnost za učešće  i podršku u svim aktivnostima koje inicira Univerzitet.

U ime Fakulteta, sastanku su prisustvovali dekan FPM prof. dr Dušan Jokanović, prodekan za nastavu prof. dr Obrad Spaić, prodekan za naučno-istraživački rad doc. dr Mirjana Miljanović, član senata Univerziteta doc. dr LJerka Jeftić, rukovodilac drugog ciklusa studija doc. dr Budimirka Marinović i sekretar fakulteta Milijana Gotovina.

U ime Grada Trebinje, prisustvovali su načelnik za privredu Radenko Drašković i načelnik za društvene djelatnosti Zoran Milošević.