Filozofski fakultet UIS-a na svjetskom takmičenju iz kineskog jezika “Kineski most”

Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu ove godine, po treći put, na svjetsko takmičenje iz kineskog jezika za srednjoškolce „Kineski most“ poslao je dvije predstavnice, Nataliju Mutić, učenicu Srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža”, i Marinu Cicović, učenicu Srednjoškolskog centra “Pale”.

Na takmičenju je bilo više od 150 učesnika iz 133 zemlje. Tema takmičenja bila je „Nauči kineski, proširi svoj svijet“, a učesnici su se takmičili najprije u poznavanju kineskog jezika, a zatim i kineske kulture i umjetnosti.

Polaznice kursa kineskog jezika na Filozofskom fakultetu UIS-a, Natalija Mutić i Marina Cicović su se predstavile sa klavirskom i pjevačkom izvedbom kineskih tradicionalnih melodija, a kao rezultat sjajnog nastupa dobile su izuzetno vrijednu nagradu – stipendiju Konfucijevog instituta za boravak od pola godine u Kini, na studijama kineskog jezika.

Kao i uvijek, kancelarija Hanban, Konfucijev institut i kineski organizatori su se pobrinuli da dostojno dočekaju i ugoste takičare iz čitavog svijeta.

Učesnici su imali priliku da posjete glavni grad Peking, sa svim znamenitostima kao što su Kineski zid, Ljetna palata i Zabranjeni grad. Ostatak putovanja su proveli u gradu “vječnog proljeća”, Kunmingu, gdje se održalo finale takmičenja.