Konkurs za Global UGRAD stipendije američke vlade za akademsku 2018/2019. godinu

Globalni program studentske razmjene Global UGRAD (Global Undergraduate Exchange Program – Global UGRAD) koji finansira Vlada SAD otvorio je konkurs za stipendije za akademsku 2018/2019. godinu.

Rok za prijavu zainteresovanih kandidata je od 1. novembra do 31. decembra 2017. godine (onlajn apliciranje vrši se preko sajta Ambasade Sjedinjenih Američkih Država  u Sarajevu) https://ba.usembassy.gov/education-culture/educational-exchanges/

Global UGRAD program obezbjeđuje stipendije za približno 250 studenata iz cijelog svijeta.

Stipendisti će imati priliku da provedu jedan semestar na nekom od američkih koledža ili univerziteta i pohađaju nastavu u okviru osnovnih studija, te učestvuju u vannastavnim aktivnostima i stiču praktična iskustva.

Cilj ovog programa je da se studenti upoznaju sa obrazovnim sistemom u SAD, unaprijede svoja znanja i vještine, upoznaju se sa njihovom kulturom i vrijednostima i predstave svoju kulturu i tradiciju američkim studentima, te da na taj način dopinesu međusobnom razumijevanju dva naroda.

Stipendija  pokriva troškove puta, školarine, troškove života (smještaj i hranu), potrebne udžbenike, zdravstveno osiguranje i mjesečnu novčanu naknadu.

Detaljnije informecije dostupne su na stranici:

https://ba.usembassy.gov/education-culture/educational-exchanges/

Za sva dodatna pitanja zainteresovani mogu kontaktirati programskog koordinatora za akademsku razmjenu pri Američkoj ambasadi u Sarajevu Adrianu O’Flanagan (bhexc@state.gov, telefon:  033-704-066).

Info dani o Global UGRAD programu stipendiranja biće održani u Američkom kutku u Bihaću, Sarajevu, Trebinju i Tuzli 2. novembra, te u Banjoj Luci, Doboju, Mostaru i Zenici 6. novembra.

2018-2019 Global UGRAD Flyer

November 2 and 6 Global UGRAD Information Sessions