14. Internacionalni festival harmonike AKORDEON ART plus od 28. do 31. maja

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike „Novi zvuk“ organizuju 14. Internacionalni festival harmonike AKORDEON ART plus, koji se održava od 28. do 31. maja 2024. godine.

Festival AKORDEON ART plus je jedan od vodećih festivala klasične muzike u regionu, koji posljednjih trinaest godina u gradu Istočno Sarajevo okuplja najeminentnije umjetnike, akordeoniste, pijaniste, izvođače i goste iz cijelog svijeta. Zahvaljujući ugledu koji uživamo u svjetskim umjetničkim krugovima, 2008. godine imali smo čast da budemo organizatori 58. Svjetskog trofeja harmonike, koji je od strane Svjetske asocijacije akordeonista ocijenjen kao najbolje organizovan u istoriji ovog takmičenja. Takođe, od 23. do 28. septembra 2025. godine bićemo domaćini 78. Svjetskog kupa harmonike, koji će se u organizaciji Muzičke akademije i Svjetske asocijacije akordeonista održati u gradu Istočno Sarajevo.

Ovogodišnje festivalsko takmičenje će se održati u pet takmičarskih disciplina, a u umjetničkom segmentu programa biće održana četiri koncerta:

  • 28.05. – Ceremonija otvaranja – Nastup Kamernog hora smjera za Crkvenu muziku i pojanje pod rukovodstvom dirigenta Rada Radovića i Orkestra harmonika Muzičke akademije pod rukovodstvom dirigenta Dražana Kosorića – JU Narodno pozorište Istočno Sarajevo;
  • 29.05. – Oliver Kern, klavir (Njemačka) – JU Narodno pozorište Istočno Sarajevo;
  • 30.05. – Đorđo Delarole, harmonika (Italija) – JU Narodno pozorište Istočno Sarajevo;
  • 31.05. – Koncert laureata takmičenja – sala Muzičke akademije Istočno Sarajevo;

U edukativnom segmentu festivala biće realizovana dva majstorska kursa i jedno stručno predavanje. Majstorski kurs iz harmonike održaće profesor Gžegož Stopa (Austrija), majstorski kurs iz klavira profesor Oliver Kern (Njemačka), a stručno predavanje na temu Sonate Domenika Skarlatija: mnogostrani svijet spreman da bude ponovo otkriven, profesor Đorđo Delarole (Italija).

Članovi stručnog žirija, koji će ove festivalske godine ocjenjivati takmičare dolaze iz deset zemalja (Njemačka, Austrija, Italija, Poljska, Češka Republika, Slovačka, Crna Gora, Hrvatska, Srbija i Crna Gora).

Konferencija za medije povodom otvaranja Festivala biće upriličena u ponedjeljak 27.5.2024. godine u 12 časova u sali Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Konferenciji će prisustvovati dekan prof. mr Maja Žuža, prodekan za umjetnost i naučno-istraživački rad doc. ma Marko Stojanović, rukovodilac Smjera za harmoniku Muzičke akademije UIS i član Muzičkog komiteta Svjetske konfederacije akordeonista prof. mr Danijela Gazdić i gost Festivala profesor Gžegož Stopa (Austrija).