Otvoren naučni skup “Infoteh-Jahorina 2024”

Međunarodni naučno-stručni skup “Infoteh-Jahorina 2024”, u organizaciji Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, svečano je otvoren danas na Jahorini. Za ovogodišnji „Infoteh“ prijavlјeno je  208 radova iz 18 zemalјa.

Pomoćnik ministra za nauku i tehnologiju Republike Srpske Zoran Bjelajac rekao je da je velika čast biti na konferenciji koja je internacionalnog karaktera, te podsjetio da je resorno ministarstvo u protekle 23 godine, koliko se organizuje ovaj simpozijum, izdvojilo 130.000 KM za sufinasiranje ovog naučnog skupa.

“U našem ministarstvu ovaj naučni skup je kategorisan kao skup prve kategorije i veoma je značajan za univerzitete i fakultete, kako u Republici Srpskoj i BiH, tako i u okruženju, ali i šire”, rekao je Bjalajac.

On je istakao da svi prezentovani radovi na ovom skupu ulaze u internacionalne baze podataka, te dodao da će Ministarstvo na naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske nastaviti da podržava ovaj skup.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Božidar Popović rekao je da će na ovogodišnjem simpozijumu, u naredna tri dana, biti predstavlјeno 208 radova, među kojima je i 19 studentskih ne samo sa fakulteta iz Republike Srpske, već i okruženja.

“Ove godine imamo radove iz 23 zemlјe, od Bangladeša, Indije, Kine, do Kanade i SAD, zemalјa regiona i EU. Elektrotehnika je oblast koja se mijenja iz dana u dan. Teme koje okuplјaju elektrotehniku i cijelu civilizaciju je nešto što se zove `internet stvari`, a u poslјednje vrijeme je velika pažnja posvećena sajber bezbjednosti i vještačkoj inteligenciji”, istakao je dekan Popović.

On je za danas najavio plenarno predavanje o upotrebi vještačke inteligencije, dodavši da tome treba posvetiti dosta pažnje.

Retor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić rekao je da je “Infoteh Jahorina” jedan od najbolјih naučnih skupova koji organizuje Elektrotehnički fakultet u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, ono što je važno za Univerzitet u Istočnom Sarajevu zbog njegovog rangiranja, jeste da se odobrani radovi sa ovog naučnog skupa objavlјuju u SKOPUS (SCOPUS) bazi međunarodnih naučnih radova.

Rektor Kulić je rekao da je ponosan što Elektrotehnički fakultet dominira kada je u pitanju međunarodna saradnja, te dodao da je ova visokoškolska ustanova trenutno učesnik na šest međunarodnih projekata.

“Elektrotehnički fakultet daje nemjerlјiv doprinos pozicioniranju i rangiranju, odnosno kvalitetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu”, istakao je rektor Kulić i podsjetio da je profesor Mirjana Maksimović već nekoliko godina zaredom u grupi od dva odsto najcitiranijih istraživača u svijetu.

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci Branko Blanuša rekao je da je najveća profesionalna asocijacija u svijetu – IEEE međunarodni institut i ove godine tehnički kosponzor “Infoteha”, što znači da će prezentovani radovi biti publikovani u naučnoj bazi ovog međunarodnog instituta i o tome biti upoznata široka svjetska naučna asocijacija.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić rekao je da je “Infoteh Jahorina” važan regionalni događaj i da se proteklih godina profilisao u vodeći skup u oblasti elektrotehničkog i računarskog inženjerstva.

“Učešće našeg univerziteta na ovom događaju podiže i naš rejting, ali i same konferencije”, naglasio je Arsić i dodao da postoji saradnja sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu na više međunarodnih naučnih projekata.

Želјko Šević, direktor u kompaniji “M:tel” koja je sponzor ovog skupa, rekao je da već dugi niz godina postoji odlična saradnja sa Elektrotehničkim fakultetom u Istočnom Sarajevu, koji im je obezbijedio dosta mladih inženjera koji učestvuju u razvijanju ove kompanije.

On je istakao da ovaj fakultet i “M:tel” zajedno rade na projektima “pametni gradovi” i “pametna kuća”, te dodao da će se na ovogodišnjem simpozijumu razmijeniti znanja i iskustva.

Simpozijum koji okuplјa stručnjake, naučnike, inženjere, istraživače i studente iz oblasti informacionih tehnologija i njihove primjene u oblasti sistema upravlјanja, komunikacionih sistema, proizvodnih i elektronskih sistema, elektroenergetike i drugih oblasti elektrotehnike i računarstva, trajaće do petka, 22. marta