U Centru za visoko obrazovanje u Bijelјini obilјežena krsna slava Sveti Sava

Fakultet poslovne ekonomije i Pedagoški fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu iz proslavili krsnu slavu Svetog Savu 27. januara u Centru za visoko obrazovanje u Bijelјini.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić pohvalio je stanje u visokom obrazovanju Republike Srpske na dva javna univerziteta i istakao da kvalitet potvrđuje činjenica da su među 10 odsto univerziteta u svijetu po rang listama.

Rektor Kulić je podsjetio da je Sveti Sava jedan od najvažnijih svetitelјa u srpskom rodu, crkvi i državi i da je srpskom narodu dao svijest o našem porijeklu.

Centralna proslava u prisustvu ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske dr Želјka Budimira, uz svečani prijem i lomlјenje slavskog kolača, bogat kulturno-umjetnički program koji su pripremili studenti.

Dekan Fakulteta poslovne ekonomije u Bijelјini prof. dr Vesna Petrović istakla je da ovaj fakultet ima 400 studenata, da je prijem brucoša zadržan bez većih oscilacija u odnosu na prethodne godine, a da je plan za budućnost dalјa internacionalizacija i modernizacija studijskih programa.

Dekan Pedagoškog fakulteta prof. dr Dalibor Stević istakao je da je posebna čast centralna proslava u Bijelјini i podsjetio da je lijepa inicijativa ministra Budimira da od prošle godine oba univerziteta u Srpskoj obilјežavaju Svetog Savu kao slavu.

“Za nas koji školujemo učitelјe i vaspitače, one koji će cijeli život raditi sa djecom, važne su poruke i zaostavština Svetog Save, prije svega humani aspekt u pogledu na djecu i na obrazovanje i trudimo se da od naših studenata napravimo dobre, humane i kvalitetne lјude”, istakao je dekan Stević.

Prema njegovim riječima, Pedagoški fakultet ima više od 500 studenata, od ove godine uveli su i jednogodišnji program za geografske informacione sisteme, a u februaru će početi upis još jednog programa cjeloživotnog učenja u vezi sa turizmom.