Posjeta delegacije Državnog arhiva Srbije Institutu istorijskih nauka

Delegacija Državnog arhiva Srbije, koju je predvodio direktor dr Miroslav Perišić, posjetila je 27. decembra 2023. godine Institut istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Na sastanku sa direktorom Instituta prof. dr Dragom Mastilovićem razmatrane su mogućnosti uspostavlјanja saradnje, naročito kroz realizaciju zajedničkih naučnoistraživačkih projekata, a dogovoreno je i potpisivanje sporazuma o saradnji u najskorije vrijeme.

Gospodin Perišić uputio je iskrene čestitke povodom osnivanja Instituta istorijskih nauka, naglašavajući da je to za naš univerzitet, ali i za cijelu Republiku Srpsku jedan od najvažnijih iskoraka na polјu istorijske nauke. Uspostavlјanje saradnje sa Državnim arhivom Srbije, koji je najstarija arhivska ustanova u Srbiji, od izuzetnog je značaja za Institut istorijskih nauka, posebno imajući u vidu bogatstvo arhivske građe koju ova ustanova čuva.

Sastanku je prisustvovala i direktor Arhiva Bosne i Hercegovine u Sarajevu mr Danijela Mrda, a tom prilikom je razmatrana i mogućnost realizacije zajedničkih projekata ove tri institucije.