Delegacija iz Kine posjetila Rektorat Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Rektorat Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas su posjetili predstavnici Obrazovnog udruženja Henan provincije iz Narodne Republike Kine.

Delegacija Agencije za međunarodnu obrazovnu razmjenu između Kine i Evrope, koja djeluje u okviru Obrazovnog udruženja Henan provincije, upoznala je rukovodstvo Univerziteta u Istočnom Sarajevu o uspješnom povezivanju koje obavljaju između univerziteta u njihovoj provinciji i evropskih uviverziteta organizujući razmjene nastavnog osoblja i studenata, kao i ljetnih škola i sličnih oblika međuuniverzitetske saradnje.

Delegacija iz NR Kine u sastavu direktor za međunarodne projekte Ju Đuo, izvršni direktor projekata Sun Đah i projektni asistent Li Jeming istakla je da podržavaju odlazak naših predavača na kratke programe razmjene iz oblasti medicine, kao i inženjerstva elektrotehnike i mašinstva.

Na sastanku je usaglašen budući plan aktivnosti, te je bilo riječi o tome da bi prva grupa predavača sa našeg univerziteta, iz oblasti medicine i inženjerstva, mogla već u periodu od marta do juna 2024. godine da boravi na univerzitetima u oblasti Henan u NR Kini.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu na današnjem sastanku predstavljali su prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta prof. dr Marko Gutalj, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj prof. dr Jelena Krunić i koordinator za međunarodnu saradnju dr Slobodanka Krulj.