Na Palama počeo sa radom Institut istorijskih nauka

Na Palama je počeo sa radom Institut istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu, čiji je cilј intenziviranje naučno-istraživačkog rada u oblasti istorijske nauke koji će doprinijeti njegovanju kulture pamćenja zasnovane na istorijskim činjenicama, rekao je vršilac dužnosti direktora Instituta prof. dr Draga Mastilović. 

Mastilović je rekao da je misija Instituta osposoblјavanje mladih naučnika za bavlјenje istorijskom naukom, publikovanje naučnih monografija, studija i zbornika istorijskih dokumenata, što će doprinijeti značajnom povećanju naučne istoriografske produkcije u Republici Srpskoj.

Institut će se prvenstveno baviti istraživanjem istorije srpskog naroda na prostoru današnje BiH od ranog srednjeg vijeka do savremenog doba. “Vidno mjesto u radu Instituta imaće istraživanje onih dubinskih istorijskih procesa koji su doveli do stvaranja Republike Srpske, a posebna pažnja biće posvećena istraživanju, proučavanju i publikovanju činjenica o genocidu koji je nad srpskim narodom provela Nezavisna Država Hrvatska u periodu Drugog svjetskog rata”, rekao je Mastilović.

Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta biće rad na osposoblјavanju mladih naučnih kadrova i intenziviranje naučno-istraživačkog rada u oblasti osmanistike, koja je u Republici Srpskoj sasvim zapostavlјena. “Vijekovi srpske istorije pohranjeni su u dokumentima osmanskih arhiva, a te dokumente, nažalost, trenutno nema ko da čita i istražuje, što stvara velike praznine u istoriografiji u Republici Srpskoj”, rekao je Mastilović.

On je kao prioritet naveo i borbu protiv nenaučne i zlonamjerne revizije istorije, posebno Drugog svjetskog rata, a koja je poslјednjih godina jako aktuelna. U skladu s tim, najavio je Mastilović, prva značajnija aktivnost Instituta biće organizovanje međunarodnog naučnog skupa o temi “Drugi svjetski rat u svjetlu istorijskih činjenica i istorijskog revizionizma”.

Planirano je da naučni skup bude održan 10. i 11. novembra, a imajući u vidu značaj teme i činjenicu da ruski istoričari prednjače u istraživanju navedene problematike, naučni skup će zajedno sa Institutom istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu, organizovati i Rusko istorijsko društvo, Institut za slavistiku i Istorijski institut Ruske akademije nauka. “Ove poznate i priznate naučne institucije izrazile su spremnost da i u budućnosti budu strateški naučni partneri Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu”, rekao je Mastilović.

On je naveo da će Institut funkcionisati u sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu kao njegova osamnaesta organizaciona jedinica. “Institut je formiran zahvalјujući velikom trudu i zalaganju rukovodstva Univerziteta, prvenstveno rektora Milana Kulića, ali i uz puno razumijevanje i podršku resornog ministra Želјka Budimira, kao i rukovodstva opštine Pale i grada Istočno Sarajevo”, naglasio je Mastilović.