Na Elektrotehničkom fakultetu svečano otvorene konferencije „ETRAN“ i „IcETRAN“

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu 5. juna je otvorena  konferencija “Etran 2023”, jedna od najstarijih i najuglednijih iz oblasti elektrotehnike i računarstva, kao i međunarodna konferencija “IcEtran 2023” na kojima će do četvrtka, 8. juna, biti predstavlјeni radovi iz 18 zemalјa.

Od 194 rada, 77 je za konferenciju “Etran 2023”, a 117 za 10. Međunarodnu konferenciju “IcEtran 2023” koji će biti izloženi u vrhunskoj bazi podataka, iz oblasti elektrotehnike i računarstva.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr  Božidar Popović rekao je da konferencije organizuje Društvo “Etran” iz Srbije i Elektrotehnički fakultet, te dodao da će na biti predstavlјeni radovi elektrotehnike, ali su uvršteni i radovi iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Dekan Popović je istakao da je na konferencijama prijavlјeno oko 640 autora i koautora, iz 18 zemalјa svijeta, te da je ponosan što je Elektrotehnički fakultet priznat i u regionu, jer nastavnici i studenti sa tehničkih fakulteta žele da pokažu u Istočnom Sarajevu šta su radili u prethodnoj godini.

Prema njegovim riječima, Elektrotehnički fakultet je uložio veliki napor da konferencija “IcEtran” dobije tehničko kosponzorstvo Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike /IEEE/, na šta je jako ponosan.

Takođe je ponosan na radove svojih kolega i studenata, koji su priznati i vidlјivi u međunarodnim bazama.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić istakao je da je organizovanje ovakvih manifestacija važno za Elektrotehnički fakultet, ali i Univerzitet, jer, kako kaže, predstavlјa jedan od vidova internacionalizacije.

„Pored Medicinskog fakulteta, najveći doprinos internacionalizaciji našeg Univerziteta daje upravo Elektrotehnički fakultet, kako kroz naučni skup „Infoteh“, ali i kroz različite međunarodne projekte. Skoro svi nastavnici i saradnici Elektrotehničkog fakulteta prošli su proces razmjene, što je jako važno“ rekao je rektor Kulić.

Predsjednik društva “Etran” profesor Vladimir Katić rekao je da je konferencija “Etran” jedna od najstarijih i najuglednijih konferencija iz oblasti elektrotehnike i računarstva koja se održava u Srbiji i Republici Srpskoj, ponekad i u Crnoj Gori, a njen početak je bio u Jugoslaviji.

Prema njegovim riječima, na konferenciji su zastuplјene teme – elektronike, telekomunikacija, računarstva, automatike i nuklearne tehnike, te mikroelektronike, energetike, bimedicinske elektronike, robotike, vještačke inteligencije.

“Ukupno je 16 glavnih tema, a ove godine ćemo imati i pet specijalnih sesija, vezanih za interdisciplinarne i multidisciplinarne oblasti koje povezuju elektrotehniku i računarstvo sa ostalim granama nauke”, istakao je Katić.

On je izrazio zadovolјstvo što se ove konferencije održavaju u Istočnom Sarajevu, nakon 35 godina, te zahvalio dekanu Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidaru Popoviću i njegovom timu na entuzijazmu i što se prihavatio organizacije ovih skupova.

Međunarodna konferencija „IcETRAN“ je posvećena istim temama kao i „ETRAN“, s razlikom da je zvanični jezik ove konfrencije engleski, dok je zvanični jezik konferencije „ETRAN“ srpski.

Obje konferencije uklјučuju pozivna predavanja, tutorijale, okrugle stolove i sjednice u okviru šesnaest oblasti inženjerstva, koje njeguju sekcije Društva za „ETRAN“.