Posjeta predstavnika Uralskog federalnog univerziteta

Univerzitet u Istočnom Sarajevu posjetili su predstavnici Uralskog federalnog univerziteta sa sjedištem u Jekaterinburgu, koji je jedna od najprestižnijih visokoobrazovnih institucija u  Ruskoj Federaciji.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić je na sastanku u Rektoratu, održanom 23. maja, ugostio profesora Alekseja Konstantinoviča Klјujeva, direktora Fakulteta državne uprave i preduzetništva i urednik časopisa „Univerzitetsko upravlјanje: praksa i analiza“ i profesora Anu Bagirovu, zamjenika direktora za istraživanje i inovacije Departmana za sociologiju i javnu upravu.

Predstavnici dvije institucije međusobno su se upoznali o aktivnostima u oblasti nastave, naučno-istraživačkog rada i međunarodne saradnje.

Rektor Kulić sa saradnicima upoznao je goste iz Rusije sa aktivnostima fakulteta u oblasti nastave, studentske prakse i drugih oblika vannastavnih aktivnosti, organizovanja naučnih skupova i učešća u naučno-istraživačkim projektima, te međunarodne saradnje.

Poseban akcenat stavlјen je na saradnju iz oblasti društvenih nauka, naročito iz oblasti javne uprave sa Pravnim fakultetom, kao i sa Filozofskim fakultetom, Ekonomskim fakultetom Pale i Ekonomskim fakultetom Brčko.

Sa gostima iz Rusije dogovorena je saradnja u više oblasti: učešće na naučnim skupovima, objavlјivanje radova u naučnim časopisima i zbornicima radova, razmjena profesora koji će držati predavanja našim i ruskim studentima; razmjena studenata; razmatranje mogućnosti osnivanja zajedničkih studijskih programa na masteru ili kratkih studija; učešće u zajedničkim naučno-istraživačkim projektima.

Na kraju plodnog i sadržajnog sastanka, ocijenjeno je da postoje značajne mogućnosti za saradnju i da će prvi oblici saradnje biti realizovani tokom narednih nekoliko mjeseci.

Predstavnici Uralskog federalnog univerziteta posjetili su i Pravni fakultet, Filozofski fakultet i Ekonomski fakultet u Palama, gdje su sa predstavnicima fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu razgovarali o konkretnim oblicima saradnje.