Dan otvorenih vrata u Palama

Univerzitet u Istočnom Sarajevu organizovao je danas u Palama Dan otvorenih vrata za više od 500 maturanata srednjih škola iz Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, Han Pijeska, Sokoca, Pala, Rogatice, Višegrada, Rudog i Čajnica, s ciljem da se učenicima predstave prednosti studiranja na petnaest fakulteta i dvije akademije Univerziteta.

Prorektor za nauku, istraživanje i razvoj prof. dr Jelena Krunić podsjetila je na benefite studiranja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i u Republici Srpskoj, zahvaljujući podršci Vlade Srpske koja je obezbijedila besplatno školovanje i smještaj u studentskim domovima.

Naglasila je da je budućim brucošima na raspolaganju 49 različitih studijskih programa prvog ciklusa studija.

“Želimo da budući studenti upoznaju svijet sa nama i prošire horizonte, jer jedan dio školovanja mogu provesti i na nekom od univerziteta u Evropi i svijetu”, poručila je prorektor Krunić, navodeći da na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu studira više od 400 studenata iz 18 različitih zemalja.

Dekan Ekonomskog fakulteta Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Marko Đogo rekao je da su posljednjih nekoliko godina izmijenili nastavni plan i program i prilagodili ga potrebama tržišta rada.

Dodao je da na Ekonomskom fakultetu u Palama od ove godine postoji smjer digitalna transformacija kao zanimljiva kombinacija znanja iz ekonomije i IT sektora.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr  Goran Marković rekao je da dugi niz godina školuju kvalitetne pravnike.

“Uspjevamo da ostvarimo spoj teorijske nastave i prakse koja se održava u više od dvadeset različitih institucija”, istakao je dekan Marković.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da opštine u sastavu grada nude dosta sadržaja i kvalitetan život tokom studija.

Maturanti su posjetili štandove fakulteta i akademija za koje su zainteresovani,  gdje su im profesori i studenti našeg univerziteta prezentovali sve korisne informacije o prednostima studiranja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, besplatnom školovanju, kao i mogućnostima međunarodne razmjene.

Nakon posjete štandovima, maturanti su imali priliku da obiđu fakultete Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji su smješteni u Palama, kao i studentske domove.