Posjeta Fakultetu za turistične studije u okviru naučnoistraživačkog bilateralnog projekta

Na Fakultetu za turistične studije iz Portoroža, Slovenija, u okviru naučnoistraživačkog bilateralnog projekta „Komparativna analiza održivig razvoja vinskog turizma u Sloveniji i Bosni i Hercegovini sa naglaskom na vinske događaje i festivale“ od 13. februara do 15. marta 2023. godine boravila je doc. dr Tijana Banjanin sa Polјoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U okviru posjete doc. dr Tijana Banjanin učestvovala je u nizu aktivnosti kao što su sastanci sa članovima projektnog tima radi definisanja teme, upoznavanje potencijala vinskog turizma u Sloveniji obilaskom odabranih vinskih podruma, kao i rad na zajedničkom naučnom članku.

Poseban istraživački fokus bio je na organskom vinogradarstvu i vinarstvu uz prenošenje dobrih praksi iz Slovenije u Bosnu i Hercegovinu. Sa stanovišta dalјeg razvoja vinskog turizma, u prvi plan stavlјena je valorizacija starih i autohtonih sorti grožđa i vina.

Dr Tijana Banjanin doktorirala je na Polјoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu na predmetu Karakterizacija kvantitativnih i kvalitativnih karakteristika sorte grožđa Blatina u agroekološkim uslovima Trebinja.