Održana XLVI sjednica Senata

Na XLVI sjednici Senata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, održanoj 26. januara 2023. godine, izvršeni su izbori u akademska zvanja, te usvojeni prijedlozi izmjena i dopuna listi odgovornih nastavnika i saradnika, za akademsku 2022/2023. godinu na prvom i drugom ciklusu studija na fakultetima/akademijama Univerziteta.

Na sjednici je usvojen Prijedlog izmjena i dopuna Statuta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i Pravilnik o organizaciji i radu katedri na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Razmatran je Elaborat o opravdanosti izvođenja studijskog programa Saobraćaj prvog ciklusa studija na Saobraćajnom fakultetu Doboj, te razmatran i usvojen Elaborat o opravdanosti izvođenja studijskog programa Poljoprivreda prvog ciklusa studija na Poljoprivrednom fakultetu Istočno Sarajevo.

Na sjednici su usvojene izmjene studijskog programa Šumarstvo prvog ciklusa studija na Poljoprivrednom fakultetu Istočno Sarajevo, te razmatrani i usvojeni prijedlozi naučno-nastavnih/umjetničko-naučno-nastavnih vijeća članica Univerziteta u Istočnom Sarajevu za publikovanje rukopisa.

Članovi Senata donijeli su Odluku o o utvrđivanju prijedloga plana upisa broja studenata čije studije se finansiraju na teret budžeta Republike Srpske, za upis u prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija u akademskoj 2023/2024. godini na fakultete/akademije Univerziteta i broja studenata koji samofinansiraju svoje školovanje, vanrednih studenata i studenata stranih državljanje za upis u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija.

Donijeta je Odluka o imenovanju članova Etičkog komiteta Univerziteta, kao i Odluka o raspisivanju konkursa za izbor nastavnika i saradnika.