Univerzitet učestvovao na međunarodnom obrazovnom forumu Evroazijski vektor u visokom obrazovanju

Univerzitet u Istočnom Sarajevu učestvovao je u međunarodnom obrazovnom forumu Evroazijski vektor u visokom obrazovanju, primjeri dobre prakse međuuniverzitetske saradnje.

Organizatori događaja su Državni univerzitet uprave Moskova, Nižegorodski državni univerzitet pod imenom Lobocevskog, Nižnji Novgorod, Ruska Federacija i Univerzitet energetike i transporta Almata, Kazahstan.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu na Forumu je predstavljao prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta doc. dr Marko Gutalj.

Učesnici foruma su bili predstavnici univerziteta iz Ruske Federacije, Kine i drugih zemalja centralne i istočne Azije, a cilj foruma bio je da se kroz analizu primjera dobre prakse i diskusiju dođe do zaključaka koji će pomoći internacionalizaciji i međunarodnoj saradnji na prostoru Evroazije.

Na Forumu su predloženi konkretni prijedlozi da se partnerske institucije, učesnici programa, prijave na program Stvaranje evroazijskog mrežnog univerziteta, kao i da se intezivira saradnja akademske i studentske mobilnosti sa evroazijskim univerzitetima.