Uspješno realizovana prva besplatna škola elektronike “Duino” na Elektrotehničkom fakultetu

U periodu od 17. do 26. maja 2022. godine održana je prva besplatna škola elektronike „DUINO“ na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu u organizaciji STELEKS-a. Školu su pohađali srednjoškolci sa teritorije Grada Istočno Sarajevo. Održano je 5 termina, gdje su polaznici imali priliku da nauče osnove digitalne elektronike, osnove embedded programiranja i da se oprobaju u radu sa arduino pločama.

Prvi termin je bio namijenjen za upoznavanje sa osnovnim elektoronskim komponentama, promjenama intenziteta svjetlosti LED diode ograničenjem jačine struje upotrebom otpornika i potenciometra. U toku drugog termina polaznici su radili sa 555 tajmerom, pri čemu su pravili vremenske zadrške različite dužine. Treći susret je bio namijenjen za praktičnu realizaciju semafora, dok su četvrti i peti termin polaznici uz pomoć predavača vrijedno radili na stvaranju samoupravljivog električnog automobila, koji prilikom kretanja zaobilazi prepreke.

Za uspješnu realizaciju projekta zaslužni su asistenti Zorana Mandić i Nikola Kukrić, kao i studenti Tijana Begović, Stefan Jokić i Tamara Borovina.

„Zadovoljstvo je bilo podržati studentsku inicijativu i pomoći pri realizaciji škole elektronike, koja je po prvi put organizovana na našem fakultetu. Na ovaj način bili smo u mogućnosti da srednjoškolce, koji su pokazali inicijalno interesovanje, uvedemo u osnovni svijet elektronike, a kasnije upoznamo i  sa embedded sistemima koji predstavljaju sinergiju elektronike i programiranja. Kao fakultet ponosni smo što su naši studenti pokazali ambiciju, kreativnost i odgovornost te iznijeli ovako zahtjevan zadatak. Nadamo se da su učesnici ponijeli lijepe uspomene sa našeg fakulteta, a vjerujemo da su napustili fakultet obogaćeni novim znanjima i iskustvom”,  ističe Zorana Mandić.

Predsjednik STELEKS-a Milica Ivković rekla je da je izuzetno ponosna što je ideja uspješno realizovana, te da je cijeli tim uložio značajno vrijeme za kvalitetnu pripremu materijala.

“Pošto je u pitanju kombinacija teorije i praktičnog rada, polaznici su imali priliku da nauče mnogo toga u interakciji sa predavačima. Materija s kojom su se ovdje susreli prevazilazi nivo elektronike, koji se obrađuje u tehničkim školama. Polaznici su pokazali veliku želju za učenjem, timski duh i kolegijalnost. Više od polovine prijavljenih su bili polaznici škole programiranja, organizovane od strane STELEKS-a u aprilu ove godine. Nadam se da su i polaznici i predavači uživali i da će im ova škola ostati u sjećanju kao jedno divno iskustvo”, poručila je Ivkovićeva.