Svečano otvorena izložba posvećena 77. godišnjici pobjede nad fašizmom „DA SE NE ZABORAVI!“

Nj.E. ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, gospodin Igor Kalabuhov je na Filozofskom fakultetu Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu održao predavanje na temu “U susret 77. godišnjici pobjede nad fašizmom”.

Nj.E. ambasador Kalabuhov rekao da je na današnjem sastanku sa rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milanom Kulićem i dekanom Filozofskog fakulteta Pale prof. dr Dragom Mastilovićem dogovorena čvršća saradnja institucija na čijem su čelu sa Ruskom Federacijom, kao i uspostavljanje direktnih veza.

“To će biti na korist i naučnicima i mladim ljudima u Rusiji i Republici Srpskoj, tako da imamo i nakon pandemije puno radova i mogućnosti”, rekao je ambasador Kalabuhov, zahvalivši rukovodstvu Univerziteta što ima mogućnost direktnog komuniciranja sa studentima, jer je vrlo bitno da mladi ljudi znaju šta se zaista dešavalo, šta je istina.

On je izrazio nadu da će u toj komunikaciji izgraditi još čvršće veze između Rusije i Republike Srpske.

Rektor Kulić izrazio je zadovoljstvo što imaju priliku da ugoste ruskog ambasadora, navodeći da su razgovarali o mnogim temama, prije svega, o saradnji između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i univerziteta u Ruskoj Federaciji.

“I ovaj put su obje strane istakle zadovoljstvo da je saradnja na najvišem nivou, ali da ima prostora i mogućnosti da se ona unaprijedi. U posljednje dvije godine ona je malo usporena zbog pandemije virusa korona”, rekao je rektor Kulić i dodao da će se vrlo brzo krenuti u nove oblike saradnje između univerziteta.

Rektor Kulić je naveo da je razgovarano i o 77 godina od pobjede nad najvećim zlom koje je zadesilo čovječanstvo – fašizmu, kada su takođe bili zajedno bratski srpski i ruski narod i naglasio da zato saradnju treba intenzivirati.

Nakon predavanja u amfiteatru, u holu Filozofskog fakulteta je svečano otvorena izložba posvećena 77. godišnjici pobjede nad fašizmom „DA SE NE ZABORAVI! – zločini nacista i njihovih pomagača nad civilnim stanovništvom tokom Drugog svjetskog rata“ koju je priredilo Rusko istorijsko društvo.

Dekan Mastilović rekao je da je neophodno mlade generacije naučiti o značaju održavanja kulture sjećanja na stradanja srpskog i ruskog naroda, te da je ova izložba bitan dio naše kulture pamćenja.

On naglašava da srpski i ruski narod i više nego drugi imaju obavezu da njeguje kulturu pamćenja, posebno na civilne žrtve Drugog svjetskog rata. Mastilović dodaje da je upravo srpski narod prvi na ovim prostorima bio izložen pokušajima revizije istorije.

Predavanju i otvoranju izložbe, osim studenata i profesora, prisustvovali su izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i ličnosti iz društenog i političkog života.

Izložbu i predavanje organizovali su Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Filozofski fakultet Pale i Centar za ruski jezik i ruske studije, u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH.