Potpisan Sporazum o saradnji sa Univerzitetom u Patri

Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Univerziteta u Patri, Univerziteta u Banjoj Luci i Ambasade Grčke u BiH danas su održali sastanak na kojem je razgovarano o mogućnostima saradnje u oblasti visokog obrazovanja.

Na sastanku, održanom u onlajn formatu, ostvareni kontakt posredstvom Ambasade Grčke u BiH je rezultovao potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Patri, koji su potpisali rektori prof. dr Milan Kulić i prof. dr Kristos Buras (Christos Bouras).

Razmijenjene su ideje o konkretnim oblicima saradnje, razgovarano je o mogućnostima saradnje u oblasti lingvistike, grčkog jezika i književnosti, istorije, filozofije, metodologije u nastavi, kao i svih drugih oblasti u kojima postoji podudaranje.

Na današnjem sastanku je bilo riječi i o načinima realizovanja saradnje kroz Erazmus razmjenu nastavnika i studenata, kao i projektne aktivnosti, te putem realizovanja ljetnih škola grčkog jezika u Patri, komentorstvo na doktoratima, zajedničku organizaciju konferencija i sl.

Sastanku su prisustvovali ambasador Grčke u BiH Nj. E. Dimitrios Papandreu, prorektor Univerziteta u Patri prof. Dionisos Mancavinos (Dionisios Mantzavinos), prof. Georg Ksidopulos (George Xydopoulos), prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu doc. dr Marko Gutalj, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta UIS-a doc. dr Vladan Bartula, koordinator za međunarodnu saradnju dr Slobodanka Krulj, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Biljana Antunović, prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Dalibor Kesić i viši stručni saradnik za razmjenu osoblja i studenata Đorđe Kenjalo, ma.