Obilježeno 45 godina postojanja Ekonomskog fakulteta Brčko

Povodom Dana Ekonomskog fakulteta Brčko, 45 godina od njegovog osnivanja (1976. godine) i 60 godina od osnivanja Više ekonomskokomercijelne škole (1961. godine), u četvrtak, 11. novembra, održana je svečana akademija i promocija diplomiranih ekonomista, mastera ekonomije i magistara ekonomskih nauka.

Na svečanoj akademiji govorili su dekan prof. dr Lazar Radovanović, prodekan za nastavu i studentska pitanja prof. dr Lejla Terzić, prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Srđan Lalić, kao i šef Pododjeljenja za visoko obrazovanje i nauku pri Vladi Brčko distrikta BiH dr Aleksandar Maksimović.

Na svečanosti su govorili i ugledni profesori Ekonomskog fakulteta Brčko prof. dr Teodor Petrović i prof. dr Stevan Stević koji je na Fakultetu od osnivanja, prvo kao student prve generacije, a kasnije i nastavnik koji je prošao sva zvanja od asistenta pripravnika do redovnog profesora.

U okviru obilježavanja jubileja Fakulteta posebna pažnja posvećena je obnovi biste profesora Ljubomira Stavrića, osnivača i prvog direktora Više ekonomsko-komercijalne škole u Brčkom, na čijim temeljima je nastao i Ekonomski fakultet Brčko.

Tim povodom, na svečanosti su govorili i šef Službe arhiva Brčko distrikta BiH Ćazim Suljević, te sinovac i imenjak profesora Stavrića, gospodin Ljubomir Stavrić čiji je otac, prof. Dr Božidar Stavrić, takođe radio na Ekonomskom fakultetu Brčko.

U zabavnom dijelu programa učestvovali su učenici Osnovne muzičke škole Brčko distrikta violinistkinja Eleonora Božić i Ana Tatomirović na gitari.