Saradnja Poljoprivrednog fakulteta i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kroz dva programa

Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, otpočela je realizacija dva programa.

Riječ je o dijelu programa “Unapređenje kvaliteta kabaste i koncentrovane stočne hrane proizvedene i spremljene na farmama poljoprivrednih proizvođača” na osnovu kojeg pravo na podsticajna sredstva za analizu kvaliteta stočne hrane proizvedene i spremljene na farmama imaju poljoprivredna gazdinstva posredstvom ovlašćene institucije.

Trajanje programa obuhvata period od jula 2021. do 2025. godine, sa mogućnošću produženja. Kontrola stočne hrane proizvedene na farmama sprovodila bi se svake godine. Za 2021. godinu biće urađeno 315 uzoraka stočne hrane.

Analiza kvaliteta stočne hrane obavljaće se u Laboratoriji za ispitivanje kvaliteta stočne hrane Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu koja je snabdjevena potrebnom opremom, kao i pratećim priborom i rezervnim materijalom, neophodnim za fizičko – hemijske analize uzoraka stočne hrane.

Kadrovski potencijal obezbjeđuje da laboratorija može odgovoriti na svaki zahtjev korisnika, ne samo u pogledu pouzadanosti i pravovremenosti rezultata ispitivanja, nego i u pogledu stručnog tumačenja dobijenih rezultata.

Ovim programom biće obuhvaćena hraniva koja su proizvedena na farmama: sijeno, sjenaža, silaža, ugljikohidratna – energetska koncentrovana hraniva, proteinska, koncentrati proizvedeni na farmi, TMP – kompletan obrok za životinje.

 

Takođe, Poljoprivredni fakultet počeo je sa realizacijom dijela programa pod nazivom “Program pedoloških analiza zemljišta u Republici Srpskoj 2018-2021. godina”.

Zahvaljujući laboratorijskim kapacitetima Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u tekućoj školskoj godini analize će biti vršene u Laboratoriji za kontrolu plodnosti zemljišta koja posjeduje svu neophodnu laboratorijsku opremu, neophodan materijal, kao i znanje zaposlenog osoblja u kontekstu realizacije i interpretacije, odnosno tumačenja dobijenih analiza, te formiranja preporuka za krajnje korisnike usluga.

Prilikom uzimanja prosječnih uzoraka zemljišta, na samoj lokaciji uzorkovanja snimljene su geografske koordinate mjesta uzimanja uzoraka uz pomoć GPS uređaja, potom se u laboratorijskim uslovima izvršavaju analize osnovnih parametara plodnosti zemljišta: kiselost (pH), azot (N) ili humus (%), fosfor (P) i kalijum (K), te se interpretiraju rezultati analize kontrole plodnosti zemljišta i daju preporuke  za upotrebu mineralnih i organskih đubriva, te primjenu agrotehničkih mjera za eventualnu popravku plodnosti zemljišta.