Dušan Pejić prvi laureat nagrade „Ljubomir Stojanović“

U sjedištu Matice srpske u Novom Sadu u utorak, 2. novembra, uručena je prva nagrada „Ljubomir Stojanović“ Dušanu Pejiću iz Srebrenice za najbolji master rad iz oblasti srpskog jezika i književnosti za prošlu godinu na univerzitetima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Ovu nagradu, koja nosi ime znamenitog srpskog filologa, političara, istoričara književnosti i priređivača brojnih štampanih izdanja „Ljubomira Stojanovića“ Matica srpska ustanovila je prošle godine i Pejić je njen prvi dobitnik za master rad „Jezičko-stilske dominante u romanu „Naše tamnovanje“ Jezdimira Dangića“.

Pejić je ovaj master rad pisao i odbranio na katedri za Srbistiku na Filozofskom fakultetu na Palama.

Petočlani stručni žiri jednoglasno je ocijenio Pejićev rad najboljim između 18 veoma kvalitetnih ostvarenja.

Pejić je istakao da mu je posebna čast što je dobitnik nagrade najstarije srpske kulturne institucije koja je jedina uz Srpsku pravoslavnu crkvu što objedinjuje i ne pravi nikakvu razliku među Srbima po geografskom porijeklu i u kojoj državi žive.

„Ponosan sam što ova vrijedna nagrada ide u moju Republiku Srpsku na Univerzite u Istočnom Sarajevu, odnosno Filozofski fakultet na Palama gdje sam studirao“, izjavio je Pejić na svečanosti povodom uručivanja nagrade, kojoj je prisustvovao predsjednik Matice srpske Dragan Stanić.

Pejić je istakao da mu je ova nagrada podsticaj i motivacija za dalje usavršavanje i sticanje znanja.

Dušan Pejić je redovne i master studije završio sa prosjekom deset i kao najbolji student generacije i Filozofskog fakulteta na Palama od njegovog osnivanja dobio zaposlenje u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Druga nagrada na ovom kokursu pripala je Tamari Đurić sa beogradskog Filološkog fakulteta, a dodijeljene su dvije treće nagrade Maji Stepanović sa Filološkog fakulteta u Novom Sadu i Marini Bagi sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Izvor: SRNA