Svečano otvoren XII međunarodni polјoprivredni simpozijum „AGROSYM“

Dvanaesti međunarnodni polјoprivredni simpozijum „AGROSYM“ u organizaciji Polјoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Polјoprivrednog fakulteta iz Beograda i Mediteranskog agronomskog instituta iz Barija, a u saradnji sa 35 institucija iz zemlјe i svijeta, svečano je otvoren danas na Jahorini i trajaće do nedjelјe, 10. oktobra 2021. godine.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić tokom svog obraćanja istakao je da je međunarnodni polјoprivredni simpozijum „AGROSYM“ zahvalјujući napornom i predanom radu, od relativnog skromnog naučnog skupa, prerastao u jedan od najrespektabilnijih naučnih skupova, ne samo u Republici Srpskoj, već i šire.

Naglasio je da resorno Ministarstvo dugi niz godina „AGROSYM“ ocjenjuje kao naučni skup prve kategorije i od posebne važnosti za Republiku Srpsku, kao i da je „AGROSYM“ od posebnog značaja za Univerzitet u Istočnom Sarajevu, imajući u vidu broj učesnika i zemalјa koje učestvuju u njegovoj organizaciji i suorganizaciji.

Takođe, rektor Kulić se zahvalio organizatorima i suorganizatorima na predanom radu u organizaciji skupa ističući da su oni i naravno učesnici doprinijeli međunarodnoj prepoznatlјivosti i vidlјivosti Polјoprivrednog fakulteta i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Na ovogodišnjem izdanju simpozijuma biće izloženo 688 radova iz 80 zemalјa svijeta iz oblasti polјoprivrednih i šumarskih nauka, ekologije i zaštite životne sredine, proizvodnje i prerade hrane.

Dekan Polјoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Vesna Milić govoreći o benefitima koje donosi ovaj naučni skup, navela je da se razmjenjuju stručna iskustva sa naučnim radnicima iz drugih zemalјa svijeta, te da su Polјoprivredni fakultet, ali i Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uspostavili kontakte sa relevantnim institucijama.

“Zahvalјujući ovom skupu naš univerzitet sklopio je više od 40 međunarodnih ugovora o saradnji, kao što je saradnja sa univerzitetima u Rusiji, sa kojim razmjenjujemo i studente i nastavnike i na taj način razmjenjujemo stečena znanja iz ovih oblasti”, istakla je profesorica Milić.

Pomoću poster sekcija biće prezentovana 532 rada. Na skupu će biti prezentovano nekoliko projekata iz oblasti polјoprivrednih nauka koji su u toku ili treba da se realizuju, a za diplomirane inženjere šumarstva će se organizovati predavanja na temu: „Zaštićena šumska područja u Republici Srpskoj i Natura 2000“.

Predsjednik Naučnog odbora ovog simpozijuma i profesor na Polјoprivrednom fakultetu u Zemunu Dušan Kovačević rekao je da da će se na ovom naučnom skupu, dvanaestom po redu, govoriti o jednoj od najznačajnijih tema – klimatskim promjenama, koje se održavaju na sve segmente polјoprivredne proizvodnje.

“U klimatskim promjenama izuzetno je značajno da se stiču i prave neke adaptacije, u susret njima, a te adaptacije dotiču mnoge oblasti. Jedna od njih je oplemenjivanje bilјa”, rekao je profesor Kovačević.

Takođe, profesor Kovačević je rekao da će na simpozijumu govoriti profesori, jedan je iz Misurija, iz domena biotehničkog inženjeringa, a drugi iz Merilenda, koji se bavi svjetskim tržištem, iz domena agroekonomije, te iz Grčke, koji se bavi selekcijom bilјa, te pojasnio da su bioinženjering i selekcija bilјa u tijesnoj vezi.

Hamid el Bilali iz Međunarodnog centra za napredne agronomske studije Mediteranskog agronomskog instituta iz Barija rekao je da „AGROSYM“ doprinosi širenju informacija i naučnih saznanja u oblasti agronomije, zaštite životne sredine i slično.