Potpisan memorandum o saradnji sa TPO fondacijom

TPO fondacija, uz podršku Ambasade Ujedinjenog Kralјevstva, danas je u Sarajevu organizovala svečano potpisivanje memoranduma o saradnji sa 17 univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, među kojima je i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

U ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu memorandum je potpisao rektor prof. dr Milan Kulić.

Nјegova ekselencija Matthew Field je istaknuo važnost spremnosti univerziteta da rade na integrisanju rodne ravnopravnosti u sistem visokog obrazovanja kako bi akademska i šira zajednica bila sigurno mjesto za nastavnike i nastavnice i studente i studentkinje.

Direktorica TPO fondacija prof. dr. Zilka Spahić Šilјak je naglasila važnost uspostave mehanizama za preveciju rodno zasnovanog nasilјa i promociju rodne ravnopravnosti na univerzitetima, a što bi trebalo rezultovati promjenom opšte i organizacijske kulture u akademskoj zajednici.

Ona je naglasila da je ovo  prvi korak koji je učinjen, uz podršku podršku Ambasade Ujedinjenog Kralјevstva, a potom  slijedi veliki broj aktivnosti koje će se sprovoditi u saradnji s partnerskim univerzitetima.