Radna posjeta predstavnika Univerziteta u Istočnom Sarajevu univerzitetima u Grčkoj

Delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu, predvođena rektorom prof. dr Milanom Kulićem, u periodu od 20. do 22. septembra boravila je u posjeti Aristotelovom univerzitetu u Solunu i Univerzitetu Zapadne Makedonije u Kozaniju, sa kojima su potpisani sporazumi o saradnji početkom 2021. godine.

Potpisivanje sporazuma i nedavna posjeta organizovani su  zahvalјujući posredovanju ambasadora Bosne i Hercegovine u Grčkoj Nј.E. gđi Milici Ristović-Krstić i ambasadora Grčke u Bosni i Hercegovini Nј.E. g-dina Dimitriosa Papandreu.

Tokom posjete Aristotelovom univerzitetu u Solunu, koji je najveći univerzitet u Grčkoj, rektor i prorektori Univerziteta u Istočnom Sarajevu su razgovarali o konkretnim pravcima buduće saradnje dva univerziteta na polјu naučnoistraživačkog rada, razmjeni studenata i akademskog osoblјa, kao i o zajedničkom učešću na međunarodnim projektima.

Dekani Filozofskog fakulteta prof. dr Draga Mastilović, Mašinskog fakulteta prof. dr Milija Kraišnik i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ prof. dr Vladislav Topalović imali su sastanke sa dekanima fakulteta Aristotelovog univerziteta, te su dogovoreni dalјi koraci i saradnja. Na sastanku održanom na ovom prestižnom grčkom univerzitetu, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Draga Mastilović predstavio je rad i aktivnosti Centra za helenske studije koji djeluje pri Filozofskom fakultetu u Palama.

Tokom posjete Univerzitetu Zapadne Makedonije u Kozaniju rektori dva univerziteta razgovarali su o mogućnostima saradnje, dok su prorektori i dekani Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na pojedinačnim sastancima, razmijenili iskustva sa resornim prorektorima i dekanima Univerziteta Zapadne Makedonije i izražen je obostrani interes za ostvarivanje akademske saradnje u budućnosti.

Univerzitet Zapadne Makedonije i ove godine učestvovaće u radu međunarodnog naučnog skupa  od posebnog značaja Agrosim 2021, čiji je organizator Polјoprivredni fakultet, a razmatrane su zajedničke aktivnosti u oblasti tehničkih nauka.

Osim na ova dva  grčka univerziteta,  delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu boravila je u Nišu, gdje se sastala sa gradonačelnicom Draganom Sotirovskom. U okviru ovog sastanka rektor prof. dr Milan Kulić predstavio je organizaciju i rad Univerziteta, a jedna od tema bila je i način ostvarivanja saradnje Univerziteta u Istočnom Sarajevu i akademske zajednice u Nišu.