Svečanom akademijom obilјeženo 29 godina rada Univerziteta

Svečanom akademijom u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske 14. septembra obilјeženo je 29 godina postojanja i rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Rektor Univerziteta prof. dr Milan Kulić je na Svečanoj akademiji u Istočnom Sarajevu istakao da je Univerzitet tokom 29 godina rada postigao impozantne rezultate, te da je za 29 godina rada svojim djelovanjem i energijom prednjačio u mijenjanju na bolјe opšteg ambijenta grada Istočno Sarajevo i Republike Srpske.

“Univerzitet u Istočnom Sarajevu je prvi u BiH prošao akreditaciju 2013. godine, što dovolјno govori o kvalitetu nastave. Iste godine je potpisan Kodeks o etici u istraživanju, čime su istraživači dovedeni u istu ravan sa svim ostalim u svijetu, dok je 2017. godine bio dobitnik Loga izvrsnosti”, rekao je rektor Kulić.

Napomenuo je da je naš univerzitet prvi koji je ove godine potpisao sporazum o saradnji sa Univerzitetom u Đilinu u Kini, koji, između ostalog, podrazumijeva i izdavanje dvojnih diploma. Takođe, rektor Kulić je istakao da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu upisao prvu generaciju studenata koji slušaju predavanja na engleskom jeziku na studijskom programu Medicine u Foči, a da je u proceduri da iduće godine prva generacija sluša nastavu na enegleskom jeziku na studijskom programu Stomatologija.

“Opredjelјenje Univerziteta je da i drugi studentski programi upisuju studente koji će slušati nastavu na engleskom jeziku”, rekao je rektor Kulić.

On je naveo da Vlada Republike Srpske vodi računa o Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i da su za ovih 29 godina obezbijeđeni svi prostorni kapaciteti.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, kome je na Svečanoj akademiji dodijelјena Povelјa Univerziteta za izuzetan doprinos u njegovom razvoju, izrazio je zadovolјstvo što je manifestacija kojom se obilјežava krsna slava i Dan Grada Istočno Sarajevo poistovijećena sa obilјežavanjem 29 godina rada Univerziteta.

“Gradska uprava i opštine u sastavu Grada Istočno Sarajevo i Unverzitet su jedno. Rastu jedno uz drugo, uzajamno se pomažu, razumiju jedni druge. Pored opština i grada, Univerzitet je taj koji je nosilac razvoja i treba da diktira priču na područja grada. Kako je rastao grad tako je rastao i Univerzitet, ali i Republika Srpska”, rekao je Ćosić.

On je izrazio nadu da će iduće godine za veliki jubilej – 30 godina rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu biti završen objekat Fakulteta fizičke kulture u Palama, objekat Rekotrata i Muzičke akademije sa koncertnom dvoranom i novi studentski dom u Istočnom Novom Sarajevu.

“Time ćemo na području grada imati riješene sve smještajne kapacitete Univerziteta i ostaje ono što je uvijek prisutna borba za što više studenata, ali i da oni izađu sa dobrim znanjem”, dodao je gradonačelnik Ćosić.

Priznanja Povelјa Univerziteta dodijelјene su i Ruskoj humanitarnoj misiji, prof. mr Sandri Ivanović i  prof. dr Zoranu Ljuboji, dok su prof. dr Ljerka Jeftić, prof. dr Desanka Trakilović i prof. dr Obrad Spaić dobitnici priznanja Plaketa Univerziteta.

Profesor Muzičke akademije Dražan Kosorić, koji je dobitnik priznanje za posebne rezultate u umjetničkom radu u 2020. godini, izrazio je zadovolјstvo jer je nagradu dobio u kući u kojoj radi, što je poseban osjećaj i znak da su kolege prepoznale doprinos.

Dobitnici priznanja za ostvarene posebne rezultate u naučnoistraživačkom radu za 2020. godinu su i viši asistent Marko Bošković, viši asistent Mirjana Radović, doc. dr Miodrag Forcan, prof. dr Obrad Spaić, viši asistent Jovana Forcan, doc. dr Tanja Ivanović, viši asistent Marija Riđošić, prof. dr Mirjana Maksimović.

Student Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nadežda Drašković, koja se obratila u ime studenata kojima su uručene plakete za ostvarene najbolјe rezultate u akademskoj 2020/2021. godini, istakla je da svako učenje i uspjeh zahtijevaju mnogo truda i rada, te da je ponosna na svoj Pravni fakultet i Univerzitet koji su joj pružili najbolјe znanje.