Promovisano fototipsko izdanje časopisa „Vaselјena“ Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Promocijom fototipskog izdanja časopisa “Vaselјena” Univerziteta u Sarajevu Republike Srpske, današnjeg Univerziteta u Istočnom Sarajevu, počelo je obilјežavanje 29 godina postojanja i rada našeg univerziteta.

Fototipsko izdanje univerzitetskog časopisa “Vaselјena” obuhvata svih 12 brojeva časopisa koji na svojim stranicama donosi, ne samo važne i kvalitetne naučne priloge, nego predstavlјa i svjedočanstvo o istoriji i razvojnom putu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i Republike Srpske. Rukovodstvo Univerziteta u Istočnom Sarajevu  na ovaj poduhvat odlučilo se vodeći se želјom da bude očuvan dragocjeni dio univerzitetskog naslјeđa.

Prorektor za kulturu, umjetnost i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. mr Sandra Ivanović izjavila je da je ovim izdanjem obuhvaćeno je svih 12 brojeva časopisa koji je izlazio od 1995. do 2002. godine, čime je omogućeno da zainteresovanoj čitalačkoj publici budu predstavlјeni svi za Univerzitet u Istočnom Sarajevu dragocjeni naučni tekstovi.

Posebnu vrijednost ovom izdanju daje činjenica da su autori tekstova bili najznačajnija imena iz svijeta nauke i kulture poput prvog rektora Univerziteta prof. dr Vojislava Maksimovića, episkopa dabrobosanskog Nikolaja, episkopa bačkog Irineja, te akademika Petra Mandića, Ljubomira Zukovića, Đure Tošića i profesora Jovana Delića.

“Izdavači su Filozofski fakultet Pale i Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Ideja je potekla od rukovodstva Filozofskog fakulteta. Moram istaći i dragocjenu pomoć Matične biblioteke Istočno Sarajevo koja je digitalizovala svih 12 brojeva časopisa i pomogla da ovo izdanje ugleda svjetlost dana”,naglasila je prorektor Ivanović.

Na promociji, održanoj sinoć, govorili su rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Draga Mastilović i prof. mr Sandra Ivanović.

Naredna promocija Fototipskog izdanja časopisa “Vaselјena“ biće održana 16. septembra u 14.00 časova, na  26. međunarodnom sajmu knjige „Banja Luka 2021“.