Promovisan novi master studijski program Ekološki monitoring slatkih voda na Tehnološkom fakultetu

Tehnološki fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu u petak, 11. juna 2021. godine, organizovao je Dan otvorenih vrata povodom prezentacije novog master studijskog programa Ekološki monitoring slatkih voda koji će od školske 2021/2022 godine biti organizovan na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku.

Master program je razvijen u okviru ERASMUS+ ECOBIAS projekta u oblasti izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju. U realizaciji projekta učestvuje 11 univerziteta iz pet zemalјa (Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Nјemačka), a koordinator je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu.

Zvanje koje se dobija završetkom ovog master programa je Master ekologije (300 ECTS), a uslov za upis su završene akademske studije prvog ciklusa studijskog programa Biologija ili Ekologija sa osvojenih 240 ECTS bodova, ili studijskog programa iz druge srodne oblasti poput tehničkih i biotehniočkih nauka uz sprovođenje postupka utvrđivanja ekvivalentnog broja ECTS bodova i poštovanje odredbi Pravila o studiranju na drugom ciklusu studija koja se odnose na uslove upisa.

Tehnološki fakultet Zvornik će dobiti značajnu laboratorijsku opremu za efikasno ekološko praćenje i bioprocjenu slatkovodnih ekosistema. Pored postojeće opreme koju Fakultet posjeduje, dodatna oprema je namijenjena za uzorkovanje, mikrobiološka ispitivanja, kao i dodatna tehnička oprema za analizu dobijenih podataka.

Ukupan budžet projekta iznosi oko milion evra, a budžet Tehnološkog fakulteta Zvornik iznosi oko 70.000 evra, od čega je 25.000 evra planirano za nabavku opreme.