Univerzitet u Istočnom Sarajevu postao član „UniAdrion“ mreže univerziteta

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je na Generalnoj skupštini „UniAdrion“ mreže univerziteta, održanoj 25.05.2021. godine preko Zoom platforme, postao članica ove važne asocijacije koja podstiče naučno-akademsku saradnju kroz realizaciju nastavnih i istraživačkih inicijativa poput kurseva, postdiplomskih diploma, ljetnih škola i zajedničkih istraživačkih projekata.

Na sjednici Generalne skupštine razmatrani su finansijski izvještaji za prethodnu godinu, izmjene Statuta, prijem novih članica, imenovan je novi predsjedavajući mreže za narednu godinu i predočene saradnje sa drugim asocijacijama, kao i trenutne i buduće projektne aktivnosti.

U ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Generalnoj skupštini je po ovlašćenju rektora prisustvovla prorektor za nauku, istraživanje i razvoj prof. dr Jelena Krunić.

„UniAdrion“ mreža okuplja univerzitete i istraživačke centre iz Jadransko-jonskog regiona, odnosno Italije, Grčke, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Albanije.  Cilj mreže jeste jačanje međunarodne saradnje i podsticanje razvoja kulture, nauke, obrazovanja i istraživanja između zemalja Jadransko-jonske regije.

Saradnja je usmjerena na različite teme koje su u skladu sa strategijom Evropske unije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR): plavi rast, povezivanje regije, kvalitet životne sredine, održivi turizam, istraživanje i razvoj, razvoj malih i srednjih preduzeća i izgradnja kapaciteta.