Održan Međunarodni naučni skup Nauka i stvarnost na Filofzofskom fakultetu

Međunarodni naučni skup „Nauka i stvarnost“ svečano je otvoren 22. maja na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Skup su otvorili rektor Univerziteta prof. dr Milan Kulić i dekan Fakulteta, prof. dr Draga Mastilović, nakon čega je Nј. E. Dimitrios Papandreu, ambasador Grčke u BiH održao plenarno predavanje na temu «Grčko–srpske ustaničke veze u oslobođenju od osmanskog ropstva». Međunarodni naučni skup „Nauka i stvarnost“ okupio je 170 učesnika sa 30 univerziteta iz cijelog svijeta.

Dekan Fakulteta Draga Mastilović istakao je da se naučni skup, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom odvija elektronski, te izrazio zadovolјstvo povodom velike međunarodne saradnje Fakulteta sa priznatim svjetskim univerzitetima.

„Zadovolјstvo nam je da su organizatori ovog Međunarodnog naučnog skupa, pored Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Poatjeu (Francuska), Univerzitet „1. decembar 1918“ Alba Julija (Rumunija), Pekinški Univerzitet stranih studija (NR Kina), Jaroslavski državni Univerzitet P. G. Demidov (Rusija), Filozofski fakultet Univerziteta u Mariboru (Slovenija). Ovo je zaista dobra praksa i trudićemo se da u narednom periodu proširimo spisak suorganizatora. Nadamo se da ćemo već naredne godine biti u prilici da naše drage goste i prijatelјe iz inostranstva ugostimo u Palama, s obzirom da smo ove prinuđeni da radimo u onlajn formatu  zbog epidemioloških mjera”, istakao je dekan Mastilović.

Ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu izrazio je zahvalnost organizatorima konferencije na ukazanoj prilici da svojim predavanjem otvori ovaj značajan naučni skup, te dodao da će govoriti o srpsko–grčkim ustaničkim, politički, privrednim i kulturnim vezama u 19. vijeku, a povodom  jubileja 200 godina ustanka i oslobođenja Grčke od Osmanskog carstva, kao i o vjekovnoj bratskoj saradnji dva naroda, srpskog i grčkog, koja se naročito u doba oslobođenja pokazala kao suštinska za oslobođenje Evrope od Turaka.

„Moje predavanje vezano je za veliki jubilej, 200 godina od oslobođenja Grčke od Turaka, kao i za saradnju grčkog i srpskog naroda u velikim projektima oslobađanja od ropstva i borbe za nezavisnost oba naroda. Podsjetio bih da su 1912. godine grčka i srpska vlada, sarađujući međusobno, ali i sa drugim vladama, uspješno riješili pitanje oslobođenja evropske teritorije od osmanskog ropstva, što je suštinski uticalo na razvoj Balkana i očuvanje evropskih hrišćanskih vrijednosti u ovom dijelu svijeta“, istakao je na kraju ambasador Papandreu. Ovogodišnji naučni skup međunarodnog je karaktera i po prvi put je organizovan u saradnji sa partnerskim univerzitetima iz inostranstva. Po prvi put, u okviru skupa organizovane su sekcije na francuskom, kineskom, engleskom i grčkom jeziku.